Над 200 лева годишно дава всеки българин извън здравните осигуровки
Над 200 лева годишно дава всеки българин извън здравните осигуровки / БГНЕС, архив
Над 200 лева годишно дава всеки българин, извън здравните осигуровки
90709
Над 200 лева годишно дава всеки българин, извън здравните осигуровки
Над 200 лева годишно дава всеки българин, извън здравните осигуровки
  • Над 200 лева годишно дава всеки българин, извън здравните осигуровки
  • Над 200 лева годишно дава всеки българин, извън здравните осигуровки

Всеки българин дава от джоба си по 248 лева годишно за здравеопазване, като в това число не влизат парите, които плащаме за здравно осигуряване. Това показва нова статистика, информираха днес от Българския лекарски съюз, откъдето поискаха бюджетът на здравната каса за догодина да бъде увеличен с 273 млн. лева.

Според председателя на съсловната организация д-р Венцислав Грозев здравеопазването ни е на ръба на пропастта, а големият размер на неофициалните плащания показва колко е недофинансирана системата у нас.

Освен повече пари за здраве, от Българския лекарски съюз поискаха и отпадане на лимитите при болничните бюджети. Планираният бюджет на здравната каса за догодина за съжаление не е по-голям от тазгодишния, дори в отделни моменти е по-малък, изтъкна председателят на съсловието д-р Венцислав Грозев по време на кръгла маса, организирана във връзка с Протестния ден на европейските лекари.

"За съжаление предложения бюджет на НЗОК за 2017 г. е с увеличение, което е оставено само в резерва на касата. Сумите за дейности са по-малки от тези през настоящата година. Предвидените суми в първичната и специализирана болнична помощ са същите, както заложените през 2016-а и по-малки от необходимото, съгласно посоченото от надзора на Касата. С 10 млн. лева е намалена сумата за медико-диагностични дейности и в същото време е увеличена тази за лекарства", посочи той.

Лекарите настояха за повече пари в извънболничната помощ и повече направления за най-често назначаваните изследвания.

"Знаете ли къде сме - на ръба на пропастта. Първенци по смъртност, отрицателни демографски тенденции, средната възраст на лекарите ни е предпенсионна. В момента чрез множество рестриктивни мерки здравната каса и Министерството на здравеопазването се опитват да намалят публичните разходи за здравеопазване. Опасяваме се, че на принципа на скачените съдове това може да рефлектира отново в увеличение на плащането от страна на пациентите, за сметка на плащането от осигурителя и държавата. Съсловната организация настоява за увеличаване на бюджета за 2017 г. в размер на около 273 млн. лева", заяви още д-р Грозев.

Според Световната здравна организация 44% от общите разходи в здравеопазването у нас са за сметка на пациента. За сравнение средният процент в страните членки на Европейския съюз е 16,6 на сто.