Национален рамков договор вероятно няма има
Национален рамков договор вероятно няма има / БГНЕС, архив
Национален рамков договор вероятно няма има
84466
Национален рамков договор вероятно няма има
Национален рамков договор вероятно няма има
  • Национален рамков договор вероятно няма има
  • Национален рамков договор вероятно няма има

Национален рамков договор, който се подписва между здравното министерство, здравната каса и лекарския съюз, тази година вероятно няма да има. Причината е, че лекарите не се разбраха с касата за 34 млн. лева.

От съсловието искат тези пари допълнително за профилактични прегледи и диспансеризация в извънболничната помощ. Касата обаче няма как да ги даде, защото ще влезе в дефицит.

Според Лекарския съюз въпросните средства са жизнено необходими, за да се случат някои реформи като облекчаване на болничната помощ, която е изключително скъпа.

При условие обаче, че касата няма как да осигури желаните средства, рискът лекарите да не положат подписите си върху договора е голям, информираха от съсловието. Ако такъв не се подпише, може да се създаде служебен договор, при който касата и здравното министерство да определят парите за здраве еднолично.

Лекарският съюз няма да подкрепи пръстовия отпечатък за болници и аптеки

Общите средства, които лекарите искат за направления, изследвания, образна диагностика, джипита и специалисти в извънболничната помощ, са 62 млн. лв. Касата обаче за тази година може да задели само 28 млн., което е с 34 млн. лв. по-малко, информира председателят на Лекарския съюз д-р Венцислав Грозев.

"За съжаление не можахме да постигнем споразумение за тези 34 млн. лева, които бяха "препъни камъчето" в преговорите ни с НЗОК и надзора й. Това са предимно профилактика и диспансеризация", посочи той.

Ако лекарите не подпишат рамков договор, такъв може да се създаде служебно. Разликата обаче е в това, че ако средствата за здраве тази година не стигнат, Лекарският съюз вече не носи отговорност за това.

"Тези средства, за които говоря, по предложение на БЛС, те са на 62 млн. общо - 20 млн. лева при общопрактикуващите лекари, 20 млн. при специалисти в извънболнична помощ и 22 млн. лева за направления, изследвания, за образна диагностика. Което гарантира значимостта на извънболничната помощ спрямо болничната. С други думи, да се даде тежест на извънболничната помощ, за да се облекчи до голяма степен скъпоструващата болнична помощ. Надзорът предлага с малко по-малко от половината от това, което Лекарския съюз предлага. При това положение не можем да застанем на такава позиция", обясни д-р Грозев. 

Другата седмица предстои да се проведе събор на Лекарския съюз, на който от съсловието окончателно ще вземат решение дали да не подписват национален рамков договор.

Рискът да не се подпише национален рамков договор тази година се увеличи още преди седмица, когато лекарите изразиха несъгласие да полагат подписа си и върху идеята на ресорния министър Петър Москов да влизаме в болници и аптеки с пръстови идентификатори.

Тогава обаче Москов бе категоричен, че рамков договор може да няма, но идентификатори ще има при всички случаи, като те ще бъдат въведени още от това лято.