/ БТА
Парламентарната правна комисия прие на първо четене законопроекта за изменение и допълнение на Закона за обществените поръчки, внесен от Министерския съвет.

В подкрепа гласуваха 15 народни представители, петима се въздържаха, а нито един не гласува „против“.

Промените са свързани с постигане на съответствие с европейското законодателство, изпълнение на ангажименти по Националния план за възстановяване и устойчивост, подготовката за членство на България в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, както и с преодоляване на констатирани проблеми в практиката на възложителите.

Законопроектът прецизира дефиницията за обществена поръчка, като се създава и постоянно действащ експертен консултативен съвет в който се включват всички органи и звена с методически и контролни правомощия в системата на Министерството на финансите. Целта е съгласуване на практиките им за еднакво разбиране и прилагане на закона и провеждане на единна и последователна политика в областта на обществените поръчки.

Предложена е и законодателна мярка, насочена към намаляване броя на процедурите на договаряне без обявление, като е прецизирана дефиницията на понятието „изключителни обстоятелства“.
Константин Костов/БТА