Божидар Божанов
Божидар Божанов / Снимка: Георги Димитров
Парламентът одобри на първо четене промени в Закона за електронното управление /ЗУЕ/, които предвиждат закриването на Държавната агенция "Електронно управление" /ДАЕУ/.

"За" бяха 141 депутати,"против" - осем, а един гласува с "въздържал се".

Официално: Създава се Министерство на електронното управление

Измененията се налагат заради структурата на новото правителство - от Министерството на транспорта и съобщенията отпаднаха информационните технологии, а отделно беше създадено Министерство на електронното управление. Всички правомощия на председателя на ДАЕУ ще бъдат възложени на министъра на електронното управление. Сред задачите на министъра ще са да разработва и внася Стратегия за развитие на електронното управление и стратегии в областта на информационните технологии, да подготвя проекти на международни договори, да подпомага разработването и въвеждането на стандарти и др.

При представянето на законопроекта председателят на ресорната комисия Кирил Симеонов от "Има такъв народ" /ИТН/ посочи, че Българската асоциация на софтуерните компании, Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии, и Българската асоциация по информационни технологии не са имали възражения по законопроекта. Българската стартъп асоциация също е изразила положително становище. От "Продължаваме Промяната" заявиха желанието си да се развива електронното управление.

Депутатът от ИТН Любомир Каримански постави въпроса за дейността на "Информационно обслужване" АД. Той каза, че трябва да се работи в посока да няма изтичане на средства и информация. Александър Нестеров от ДПС посочи, че развитието на високите технологии и електронното управление е важно за тях. Въпреки че ДПС има забележки, подкрепи законопроекта.

Зам.-председателят на парламента и депутат от "Възраждане" Цончо Ганев коментира, че не е нормално чужди фирми да отговарят за базата данни на държавните институции. От "БСП за България" казаха, че подкрепят обхвата на законопроекта.

Министър Божидар Божанов обобщи, че политиките по киберсигурност ще са в обхвата на министерството. Ще има обаче оперативно звено, което да следи работата на системите. По думите му ще има отделен мониторинг на критичните системи - тези, които се отнасят към националната сигурност, поясни Божанов.



 
БТА