На полигон „Змейово” не се утилизират боеприпаси
На полигон „Змейово” не се утилизират боеприпаси / снимка: Dariknews.bg

На полигона "Змейово" не се утилизират боеприпаси и всичко е прозрачно. Извършва се космически мониторинг, има и камера. Това е категоричната позиция на пиара на военното съоръжение Станимира Данева относно твърденията на Богдан Богданов от гражданската инициатива "За чист въздух над Стара Загора", че обгазяването на Стара Загора идва от утилизацията на боеприпаси на полигона.

"И аз живея в този град и аз не искам да дишам мръсен въздух, но да се говори с лека ръка, че замърсяването на въздуха идва от полигона е скандално, защото това поражда масова психоза сред хората", коментира за Дарик експертът и допълни, че има чувството, че хората от Гражданската инициатива "За чист въздух над Стара Загора" търсят политическа подкрепа.

Данева опроверга и твърдението на Богданов, че камерата е сложена на входа на полигона. "Камерата е сложена там, където се провеждат изпитанията. Включително и днес беше сложена на централната огнева позиция", категорична е Данева, според която "всичките обгазявания са били късно вечер и рано сутрин и е абсурдно да се твърди, че са от полигона, защото се спазва работното време и няма кой да работи вечер".

Както по-рано Дарик съобщи, Европейската комисия прие петицията на гражданската инициатива "За чист въздух над Стара Загора". Очаква се през тази или следващата година да бъде направена пълна проверка на полигона "Змейово" до Стара Загора, откъдето според група граждани идва замърсяването на града.

От полунощ до 10 часа на 27 ноември миналата година, според справка на община Стара Загора, е имало и 15 валидни стойности от 0,005 микрограма на кубичен метър сероводород, която е пределно допустимата средночасова норма, а в случая е превишена и среднодневната.

От Регионалната инспекция по околна среда и води посочиха, че източникът на емисиите на азотен диоксид са транспортът и битовото отопление.

Според Богдан Богданов от гражданската инициатива "За чист въздух над Стара Загора" твърдението на инспекцията категорично не отговаря на истината и води до невъзможност, по официални данни, да бъдат обвинени реалните виновници за обгазяванията. Той е категоричен, че утилизирането на боеприпаси на полигона продължава.

"Утилизирането не е спирало. Има за десетки години напред боеприпаси, които трябва някъде да се унищожат. Тук става въпрос за живота на всички нас", възмущава се Богданов, според когото поставената камера е сложена на входа на полигона, където нищо не се случвало.

От гражданската инициатива настояват европейските структури да подпомогнат българското правителството в адекватното решаване на проблема, за да се осигури правото на чист въздух и чиста околна среда на над 200 000 граждани. Те настояват проблемът да бъде незабавно и трайно решен, обгазяванията на града да бъдат спрени, а източниците им да бъдат закрити.