Н. Цонев: Изтегляме контингента ни в Ирак до 31 декември
Н. Цонев: Изтегляме контингента ни в Ирак до 31 декември / снимка: Sofia Photo Agency

България изтегля военния си контингент от Ирак до 31 декември, обяви в Шумен военният министър Николай Цонев. "Нормално е да има намаляване на контингента ни в Ирак преди да бъде изтеглен до края на годината", добави Цонев. По информация на "Дарик" радио от военното министерство, този път няма да има удължаване на българската военна мисия в Ирак, която приключва на 31 декември.

След съгласуване с командването на коалиционните сили се е установило, че отговорностите на българските военни в базата-затвор "Кропър" в Багдад ще бъдат поети от местни сили. В момента контингентът ни в Ирак наброява 150 военни.

Цонев каза още, че не вярва да бъде променено сътрудничеството с новата американска администрация. Бих казал, че от това, което ние правим в момента, партньорството ни се подобрява непрекъснато, допълни военният министър.

През следващата година, съгласно средствата, които ще бъдат отпуснати от Фонд „Работна заплата”, ще се постараем да увеличим заплатите на военнослужещите и служителите на Министерство на отбраната, каза още той.

Министър Цонев допълни, че до края на годината ще бъдат заделени пари за закупуване на оборотен жилищен фонд, в който военнослужещите ще живеят, без да плащат наем, а единствено разходите за консумативи.

Други новини от Шумен