Протичането на COVID-19 е различно по отношение на симптоми и тежест на заболяването - могат да се наблюдават безсимптомни, асимптоматични или тежки инфекции с пневмония и засягане на други органи. Тези инфекции могат да доведат до белодробна и мултиорганна недостатъчност. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.

Някои пациенти с COVID-19 не се възстановяват седмици и дори месеци след началото на заболяването и продължават да страдат от тежки общи симптоми, т.нар. "дълъг COVID" (long COVID).

Лицата, които са се заразили с COVID-19, могат да заразят своите приятели, колеги и членове на семейството, дори без да знаят това.

Ваксинацията срещу COVID-19 има значителен принос за ограничаване на пандемията. Ефективната и безопасна ваксинация ще позволи да се облекчат ограниченията за контакт. За да се случи това, голяма част от населението трябва да е развило имунитет срещу вируса. Ваксинацията може да допринесе за това в сравнително кратък времеви интервал, за да се осигури възможно най-голям ефект при ограничаване на пандемията и индивидуална защита на гражданите срещу тежко боледуване от COVID-19.

Ваксинацията, в комбинация със спазването на дистанция, носенето на маска и проветряването - други важни мерки за намаляване разпространението на SARS-CoV-2 - ни предпазва в условията на пандемия, казват още от министерството.
БТА