Няколко протеста се проведоха в центъра на София и блокираха района на триъгълника на властта. Стигна се и до напрежение и нападение на просветния министър Николай Денков.

Първоначално обстановката беше много спокойна и точно в 12:00 ч. пред Здравното министерство се събраха лекари, медицински сестри, шофьори на линейки и санитари от центровете за спешна медицинска помощ от цялата страна и COVID отделенията в болниците. Те бяха заявили още отдавна своя протест за днес. Поводът за недоволството им - издадена, според синдиката неясна, Заповед за изплащане на допълнителни възнаграждения за работа в условията на пандемия, което водело до несправедливо и субективно разпределение на допълнителните възнаграждения и дори лишаване на работещи от тях. Това създава напрежение в отделните спешни центрове и COVID отделенията в болниците и по думите на протестиращите, много спешни отделения в страната изнемогват. 

протест София
БГНЕС

„В началото на август настояхме за промяна на методиката за разпределение на средствата за първа линия. Парите не са справедливо разпределени и не достигат до работещите. Хората работят по 72 часа и до тях не достигат никакви средства. На места в страната се наложиха гладни стачки, за да бъдат изплатени тези пари”, казаха пред NOVA протестиращи медици.
 

„Проблемите се задълбочават, но на практика хората са лишени от парите, които им се полагат”, заяви Красимир Митов - председател на синдикат „Защита".

„Вече няма накъде. Не сме на дъното, а сме заринати в тинята до кръста. Ние също сме хора и също боледуваме. В момента във Видин голяма част от персонала са или заразени с COVID-19, или са под карантина. Преди дни за целия Видински окръг работихме само аз и един фелдшер”, коментира д-р Иво Георгиев от Спешна помощ - Видин.


Към протеста пред Здравното министерство се присъединиха и други групи - противници на ваксинирането, както и такива срещу новите COVID мерки, които ще влязат в цялата страна от утре, а също и с с искане за отмяна на "зеления" сертификат и за оставка на здравния министър Стойчо Кацаров.

След това всички протестиращи се събраха пред сградата на Министерския съвет, където беше блокирано и движението в района на триъгълника на властта.

протест нападна Денков
БГНЕС

Стигна се до напрежение. По-рано днес протестиращи нападнаха министъра на образованието и науката проф. Николай Денков в центъра на София.

Инцидентът е станал на излизане от подлеза към президентството. Министърът е бил пресрещнат от активисти на политическа партия, които са препречили пътя му, притиснали са го и са крещели обиди, посочиха от МОН.

След намеса на полицията, Николай Денков е отведен в посока сградата на Образователното министерство.

"Срещу министъра не е извършено физическо посегателство. Той няма никакви наранявания и е в отлична физическа и психическа форма", допълниха от министерството.