МВР предлага: Акт да се пише само при тежко нарушение на пътя
МВР предлага: Акт да се пише само при тежко нарушение на пътя / снимка: БГНЕС
МВР: Акт да се пише само при тежко нарушение на пътя
80686
МВР: Акт да се пише само при тежко нарушение на пътя
  • МВР: Акт да се пише само при тежко нарушение на пътя

Сваляне на регистрационни табели и спиране на моторно превозно средство (МПС) от движение при тежки пътнотранспортни произшествия са част от мерките, които могат да залегнат в Закона за движението по пътищата.

С цел повишаване на безопасността от КАТ поискаха да се разшири броят на нарушенията, за които се пише фиш на място, а актовете да останат само за тежките произшествия. Сред предложенията за промени са и намаляване на максималната скорост на движение в градовете и промяна в шофьорските курсове и изпити.

Премахването на мобилните камери на пътя доведе до чувството на безнаказаност

Изпълнителната власт ще търси варианти за засилване на мерките срещу нарушения на пътя, така че да са по-ефективни и да няма възможност за избягване на санкциите, каза вътрешният министър Румяна Бъчварова. Тя коментира, че един от акцентите в законодателните промени ще касае рецидивистите с нарушения на пътя.

А за ограничаване на произшествията се мисли за намаляване на максималната скорост в градовете: „Три са големите градове - София, Пловдив и Варна, с най-голям брой произшествия, като Пловдив изпреварва София. Това налага да мислим мерки как да ограничим скоростта в рамките на населените места и то основно в големите градове", подчерта Бъчварова.

Според МВР основният проблем остава чувството за безнаказаност на шофьорите. За това се предлагат по-строги мерки - като директното отнемане на книжка при тежка катастрофа с ранени и убити, каза комисар Христо Терзийски.

Главният прокурор Сотир Цацаров изрази становище, че е необходимо да се въведат принудителни мерки, за да се засили стимулът на спазване на правилата за движение: "Дали ще бъде временно спираме на МПС от движение, дали ще бъде временно отнемане на регистрационните номера, говорим за най-тежките нарушения, докато си изпълниш задълженията. Хората, които по-дълго са се занимавали с безопасност на движението, помнят един член 44 А от Закона за движение по пътищата. Тогава водач с алкохол между 0,5 промила и 1,2 промила беше незабавно задържан, отвеждан пред районния съдия и на същия беше налагано лишаване от правоуправление и задържане в поделенията на МВР за срок от 15 дни. Колко бяха нарушенията тогава!? А, сега? Някъде към шестата присъда започваш да мислиш дали ще ти вземат книжката този път".

Очаква се да бъдат сформирани работни групи, които да работят върху промените в Закона за движението по пътищата.

Ако предложенията на главния прокурор влязат в сила, конкретен пример за засегнатите от тях ще бъде и Георги Сапунджиев. Мъжът премаза с джипа си 4-годишния Паоло в центъра на Стара Загара, на пешеходна зона. Повече от година от трагичния инцидент Сапунджиев продължава да шофира автомобил, докато чака присъдата си.