Премахването на мобилните камери на пътя доведе до чувството на безнаказаност
Премахването на мобилните камери на пътя доведе до чувството на безнаказаност / снимка: БГНЕС, архив

Премахването на мобилните камери на пътя доведе до чувството на безнаказаност в шофьорите. Това каза комисар Бойко Рановски, началник на КАТ „Пътна полиция” по време на заседание на парламентарната Комисия по транспорт, информационни технологии и съобщения.

В рамките на заседанието на комисията се провежда дискусия на тема повишаване безопасността на движението по пътищата. „Мерки за намаляване на пътно-транспортните произшествия със средни и тежки телесни повреди или смърт”, заяви той.

„Всички действия, които са предприемани през годините назад са давали някакъв резултат, но никой не може да отрече, че промените в Закона за движение по пътищата, даващи възможност за издаване на електронни фишове даде най- голям ефект за безопасността на пътя”, посочи той.

Комисар Рановски поясни, че с мобилните камери се влияе на поведението на водачите по пътя. „Контролната дейност е в пряка зависимост с основните произшествия и загиналите по пътищата. Това, което се случи през 2014 г. е в пряка зависимост от липсата на контрол на пътя и бавната процедура за наказания. Това доведе до чувство на безнаказаност”, коментира той, цитиран от "Фокус".

По думите му това чувство много трудно ще бъде върнато във водачите. „С поставянето на мобилните камери на пътя се надяваме да върнем отново поведението на водачите, каквото беше до 2013 г.”, каза Рановски и коментира, че премахването на мобилните камери е довело до агресивно поведение на пътя.

„Контролната дейност и бързото стигане на водачите няма начин да не доведе до събираемостта на глобите. Имаме добри връзки с институциите. Събираемостта на глобите расте”, заяви комисар Бойко Рановски.