МВР назначи директори на три главни дирекции
МВР назначи директори на три главни дирекции / Sofia Photo Agency

Министърът на вътрешните работи Михаил Миков назначи директори на три главни дирекции в МВР – „Охранителна полиция”, „Гранична полиция”, „Пожарна безопасност и спасяване” и на дирекция „Жандармерия”. Назначенията са във връзка с влизането в сила на измененията в закона за МВР, съобщиха от вътрешното министерство.

Директор на Главна дирекция “Охранителна полиция” става главен комисар Живко Живков, който от 8 години беше шеф на „Жандармерията”. Той бе назначен на най-високия пост в жандармерията през юли 2000 г. с указ на президента. На негово място главна дирекция „Жандармерия” ще оглавява 54-годишният комисар Георги Златков, който досега беше началник на отделение „Охранителна полиция” в Столичната дирекция на полицията. От 2000 – 2006 година Златков беше началник направление “Охранителна полиция”. Досега „Охранителна полиция” се ръководеше от комисар Томи Илиев, заместник-директор на Главна дирекция „Противодействие на престъпността и опазване на обществения ред и превенция”.

Директор на Главна дирекция “Гранична полиция” остава досегашният й началник - главен комисар Красимир Петров. Той е на този пост от 2005 г., а в момента временно изпълнява длъжността директор на Национална служба „Полиция” в МВР. Красимир Петров е бивш началник на Специализирания отряд за борба с тероризма.

Директор на Главна дирекция “Пожарна безопасност и спасяване” остава също досегашният й шеф – главен комисар Николай Николов. Той оглавява службата от август 2006 г.