Това, че България и Румъния остават извън Шенген не е европейската позиция, заяви служебният министър на външните работи Николай Милков на пресконференция в сградата на ведомството. По думите му 25 държави са подкрепили страната ни и Румъния за членство в Шенген, но две държави са се изправили срещу Европа.

"Общият подход беше разрушен от две държави, които използваха своето право на вето, нарушавайки философията на европейската интеграция", каза министърът. Той добави, че миналата седмица е била "черна за Европа".

Съветът на ЕС по правосъдие и вътрешни работи отхвърли с 25 гласа "за" и два "против" (на Австрия и Нидерландия) предложението България и Румъния да се присъединят към Шенген. 

Правото на вето в европейските институции е нещо като атомното оръжие, смята Милков. Министърът добави, че ветото е предназначено "общо взето да не се използва, а да подтикне държавите към това да преговарят и да постигат решения".

Австрийската позиция се базира на това, че Шенген не работи и заради това не бива да се разширява, обясни Николай Милков. Австрийските институции не са единни в тази своя позиция, това е позиция на вътрешното министерство. Външното министерство и президентът на страната подкрепят членството на България, посочи той.

Нидерландия основава своята позиция на това, че за България няма доклад по механизма за сътрудничество и проверка и в тази връзка не могат да бъдат направени изводи по отношение на върховенството на закона в България, обясни министърът. „Механизмът за България е отменен преди три години“, заяви Милков и допълни, че той е отменен с ясното заключение на Европейската комисия, че шестте основни условия на механизма са изпълнени от страна на България и по тази причина не е нужно да се готвят нови доклади. Нидерландия приема факта обаче, че за Румъния този доклад не е отменен, отбеляза той.

По отношение на Нидерландия министърът обясни, че е провел серия от срещи с различни представители на правителството на страната. Долната камара на нидерландския парламент има позиция в полза на България и Румъния, тук правителството на Нидерландия няма подкрепа, каза Милков. Той добави, че Нидерландия не е твърдо против членството на страната ни в Шенген, а „не сега“. 

Нидерландският премиер Марк Рюте заяви за българските медии в Брюксел, че отговорът на неговата страна остава непроменен. Не казваме "не", а "не още", поясни Рюте. Също днес президентът Румен Радев изрази очакване България да се присъедини към Шенген догодина.
Николай Трифонов, БТА