Румъния няма да атакува ветото на Австрия по въпроса за присъединяването на страната към Шенген в Съда на Европейския съюз, заяви днес румънският президент Клаус Йоханис, цитиран от Аджерпрес.

"Румъния няма да атакува това решение в Европейския съд", посочи държавният глава в Брюксел преди участието си в срещата на върха на ЕС и Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН).

Утре Йоханис ще участва в заседание на Европейския съвет, на което ще повдигне и въпроса за присъединяването на Румъния към Шенген, отбелязва Аджерпрес.

"Тази ситуация, според мен, може да бъде третирана само по един начин - чрез дипломация. Всичко друго е изключено. Чух през последните дни безброй мнения, различни съвети, казвам ви много ясно, че няма да има бойкот срещу Австрия от страна на държавата или публичните власти. Не по този начин се решават такива проблеми", посочи още Йоханис, цитиран от телевизия Диджи 24.

Телевизията напомня, че през последните дни се появиха призиви от различни политици за бойкот на австрийските компании, налагане на вето на австрийските интереси в ЕС или за отнасяне на въпроса за Шенген към Европейския съд. 

Лидерът на Социалдемократическата партия Марчел Чолаку заяви преди дни, че Румъния трябва да наложи вето на Австрия, която иска да поеме председателството на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). Евродепутатът от Национално-либералната партия (НЛП) Рареш Богдан пък изрази мнение, че Букурещ трябва да атакува в Европейския съд ветото на Австрия срещу присъединяването на Румъния към Шенген.

Йоханис отбеляза, че много хора дават съвети в публичното пространство, които създават определени очаквания, свързани с присъединяването към Шенген в контекста на предстоящото заседание на Европейския съвет в Брюксел.

"Ще повдигна въпроса на заседанието на Съвета, но практически решения ще бъдат намерени на следващия Съвет по правосъдие и вътрешни работи, който ще бъде по-добре подготвен", каза той.

"Моля ви да не очаквате, че днес или утре ще се реши нещо по въпроса за присъединяването. Не е добре да имаме такива очаквания", подчерта Йоханис, като добави, че му се струва "странно" да се търсят виновни за неуспеха на Румъния на Съвета по правосъдие и вътрешни работи на 8 декември. "Виновните не се намират в Румъния", отбеляза президентът.
БТА