Това е борба за нашето достойнство, смята президентът
България ще влезе в Шенгенското пространство. Това е тема, която в България все още стои далече от много хора, но тя е от изключително голямо значение за развитието на страната, за нашето европейско бъдеще, за възхода на нашата икономика, за стандарта и качеството на живот в България. Влизането в Шенген означава моментално да се премахнат огромните опашки по границите ни с Гърция и Румъния, означава нашите производители да имат много по-бърз достъп до своите пазари, много по-малко загуби за транспортния бранш, който дава голям дял от БВП. Ще има положителен ефект върху туризма, по-голям приток на чуждестранни инвестиции. Присъединяването ни към Шенген означава повишаване на доверието в България. Това е борба за нашето достойнство, защото България винаги е била неразделна и важна част от културно-историческото развитие на Европа и е крайно време ние да заемем полагащото ни се достойно място в европейското семейство. Това заяви от Брюксел президентът Румен Радев.

За първи път от 2011 г. България получава такава подкрепа от всички европейски институции и държави членки на ЕС. Тези държави оценяват всичко, което правим.

Ние разкриваме все повече нелегалните миграционни мрежи. Ние вместо да си затваряме очите, преследваме нелегалния трафик по нашите пътища и даваме жертви. Всичко това се оценява от ЕС, посочи Радев.

Проблемите са все още вътрешни. Ние трябва да помогнем на Нидерландия и Австрия да разрешат своите вътрешни политически проблеми, посочи Радев.

Превозвачи настояват България и Румъния да премахнат граничния контрол помежду си

Догодина България категорично ще се присъедини към Шенген, смята той. Според него месец октомври е най-късната дата, която си поставя за цел за присъединяването на страната ни към Шенгенското пространство. Ще направим всичко възможно това да се случи по-рано. Зависи много от това дали българският парламент ще приеме през януари два важни закона - антикорупционният закон и за отговорност на главния прокурор.

Невъзможно е да има шенгенска граница между България и Румъния, посочи президентът. "Румъния няма техническа възможност, за да има такава шенгенска граница по река Дунав", добави той.

Кой ще е кандидатът за премиер с втория мандат

Относно връчването на втория проучвателен мандат за съставяне на правителство, държавният глава коментира, че е редно и втората политическа сила да получи някакво допълнително време стига намеренията за съставяне на правителство да са искрени и това време да се използва както за съставяне на правителство, така и за приемане на важни закони, а не за предизборна агитация.

Той каза още, че очаква от партиите да поемат ясна политическа отговорност.