Ден, след като парламентът гласува против проф. Николай Габровски и неговия проектокабинет с мандата на ГЕРБ, започнаха залозите кой ще е следващият кандидат-премиер. 

Следващият мандат ще бъде връчен на втората по големина парламентарна група, категорична е Конституцията на Република България. Предсрочните избори през есента отредиха това място на "Продължаваме Промяната". След като получат мандата, от ПП ще имат 7 дни, за да го върнат изпълнен на президента Румен Радев. В папката трябва да бъде посочен конкретният състав и структура на кабинета, който да бъде гласуван в Народното събрание. 

След гласуването и отхвърлянето на проектокабинета на проф. Николай Габровски, от ПП изразиха готовност заедно с "Демократична България" да съставят правителство с втория мандат с ясни приоритети и гаранции.

"Продължаваме Промяната" ще номинира за министър-председател бившия образователен министър Николай Денков, сочи информация на NOVA

Очаква се номинацията му да бъде обявена на пресконференция в четвъртък следобед.

"Да, академик Николай Денков е одобрената номинация за премиер от Изпълнителния съвет на "Продължаваме промяната".

Това потвърди депутатът от "Продължаваме промяната" Милен Матеев и уточни, че все  още няма решение за това на Националния съвет на партията, съобщава БНР.

Друго име, което бе коментирано в медиите като евентуален кандидат за премиер, е това на бившия правосъден министър Надежда Йорданова от ДБ. 

Самата Надежда Йорданова от парламентарната група на „Демократична България“ отрече да е обсъждана възможността тя да е кандидат-премиер с втория мандат. Премиерът ще бъде посочен от „Продължаваме Промяната“, заяви тя в отговор на журналистически въпрос в парламента.

Биков: ПП ще върнат накрая мандата неизпълнен

“Има нужда от законодателни решения, които трябва да бъдат приети, за да се осъществи втория мандат. На председателски съвет днес тези въпроси ще бъдат обсъдени сериозно”, заяви Христо Иванов, съпредседател на ДБ, в кулоарите на парламента.

“Ние подкрепяме този подход на диалог реално да има възможност да се работи и да се формират мнозинство. Отговорното поведение е да се опитаме да създадем правителство, било то с втория или третия мандат, за да няма отново избори, следователно кабинетът на малцинството макар и да е труден вариант трябва да опитаме”, заяви още Иванов. Той уточни, че кандидатът за премиер трябва да бъде излъчен от мандатоносителя.

ПП и ДБ ще предложат правителство с втория мандат, но с условие


“За мен е логично лидерите да останат встрани, за да може този кабинет не просто да намери подкрепа извън политическите формации, които поемат отговорността за кабинета, но и остриетата там не трябва да присъстват. Това е много важно, за да може кабинетът не само да бъде избран, но и да функционира. Именно поради тази трудност на кабинета, лидерите трябва да бъдат тук и ежедневно да осигуряват възможността той да функционира”, коментира още Иванов, цитиран от БГНЕС. 

В сряда в Народното събрание не избра издигнатия от ГЕРБ-СДС за министър-председател Николай Габровски, а дебатите в пленарната зала продължиха около три часа. В подкрепа на номинацията на Габровски гласуваха 113 депутати - от ГЕРБ-СДС (67), ДПС (35) и „Български възход“ (11). „Против“ гласуваха 125 народни представители - от „Продължаваме Промяната“ (53), „Възраждане“ (27), „БСП за България“ (24), „Демократична България“ (20), както и един нечленуващ в парламентарна група. „Въздържал се“ нямаше, припомня БТА. 
Никол Николова/БТА/БГНЕС/NOVA/БНР