Решението България и Румъния да бъдат лишени от членство в Шенген не е справедливо и подкопава европейските принципи за солидарност и единство. Това заяви президентът Румен Радев във видеоконферентен разговор с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.

Радев и Урсула фон дер Лайен обсъдиха Шенген

Инициираният от Шарл Мишел разговор е по повод подготовката на редовното заседание на Европейския съвет, което ще се състои на 15 декември, както и на юбилейната среща на върха ЕС – АСЕАН на 14 декември.  По време на двата форума в Брюксел страната ни ще бъде представлявана от българския държавен глава.

По повод очакваната дискусия между европейските лидери за разширяването на Шенгенското пространство президентът Радев заяви, че е неприемливо да се поставят допълнителни изисквания за членство, като обвързването с темата за върховенство на закона, които са извън обективните критерии за прием.

Във връзка с увеличаващия се миграционен поток към Европа президентът заяви, че ефективната реформа на Шенгенската система следва да включва присъединяването на държавите, разположени на външната европейска граница, а не блокирането им. „Трябва да се засилят усилията на предна линия“, призова Румен Радев. Президентът заяви, че страната ни продължава да инвестира значителен финансов и човешки ресурс за охраняване на границата.

Държавният глава изрази надежда въпросът за разширяването на Шенген да продължи да бъде приоритетен и по време на шведското председателство на Съвета на ЕС, което започва през януари догодина.

България отново остава извън Шенген

Във връзка с предстоящата дискусия по енергийните въпроси президентът Румен Радев заяви, че следва да се обсъди възможността за разширяване на газопреносните мрежи с партньорите на ЕС за достъп до допълнителни ресурси, особено до терминали за втечнен газ.