/ iStock/Getty Images
Една подхвърлена фраза и коментар по време на комисия в НС стана повод за остра реакция от страна на Министерство на образованието и науката. 

"Учителите са най-масовите разпространители на клипове с агресия между деца." Това каза вчера на заседание на парламентарната Комисия по въпросите на децата, младежта и спорта координаторът на националния център за безопасен интернет Георги Апостолов. На заседанието беше обсъден проблемът със зачестилите случаи на насилие под всякаква форма от и над деца и показване на кадри от такива в социалните мрежи, подробности четете тук. Апостолов отправи репликата в отговор на предложението на училищното ръководство на 51 СОУ "Елисавета Багряна" в София да бъдат наказвани качващите и разпространяващите в интернет кадри с насилие над и между деца. "Те масово разпространяват вредно съдържание, защото нямат компютърна грамотност. Трябва да се борим с корена, а не да въвеждаме нови мерки, с които да криминализираме нещо, което не е прилагано. Ние не си вършим работата по превенция“, подчерта още Апостолов.

Днес от Министерство на образованието и науката (МОН) излязоха с остра и категорична позиция по темата.

„Учителите полагат всекидневни усилия да ограничават агресията сред учениците, както и да минимизират негативните последици от агресивното поведение и недостатъчно доброто възпитание на част от тях. Нерядко самите преподаватели стават обект на вербална и дори физическа агресия от страна на ученици и родители“, посочват от МОН.

Ето защо Министерството на образованието и науката категорично отхвърля опитите педагозите да бъдат обвинявани в популяризиране на прояви на агресия, направени вчера пред парламентарната Комисия по въпросите на децата, младежта и спорта.

„Твърдението, че „учителите са най-масовите разпространители на клипове с агресия между деца“, без да бъде подкрепено от конкретни доказателства, е безотговорно и вредно. То напълно неоснователно хвърля кал върху едно цяло съсловие, от чиито професионализъм и всеотдайност в много голяма степен зависи бъдещето на нацията“, посочват още в позицията си от ресорното министерство.

Образователната система е огледало на обществото. Ето защо справянето с агресията между деца и ученици в никакъв случай не е задача само на учителите. Тя може да бъде решена единствено с общите усилия на педагози, психолози, родители и институции, завършват позицията си МОН.