Повишение има при позитивните тестове на учителите и непедагогическите специалисти
38% от учениците се обучават онлайн през тази седмица. Това са почти 266 000 деца и младежи, показват данните от последното изследване за COVID-19 в училищата, проведено на 24 януари т.г. Останалите почти две трети от учениците са в училище. През миналата седмица техният дял беше 82%, съобщават от МОН.

Над 17 500 ученици продължават да посещават присъствени занятия, без да бъдат тествани за вируса, защото техните училища попадат в общини със заболяемост под 250 на 100 000 души. Други повече от 50 600 ученици са в клас без изследване, но с наличието на зелен сертификат – валиден документ за ваксинация, преболедуване или наличие на антитела. Според официалната статистика на Министерството на здравеопазването към днешна дата са ваксинирани 9,25% от гимназистите, а други 14,43% от учениците от V до XII клас са преболедували COVID-19 през последната половин година.

По-малкият дял на ученици в присъствено обучение се отразява и върху броя на потвърдените положителни тестове. Тази седмица 787 ученици са дали позитивни резултати, което е почти два пъти по-малко в сравнение с миналата седмица, когато бяха 1348.

МОН получи 700 хил. щадящи теста за COVID-19 за учениците

Най-много заразени този път има при децата от I до IV – общо 315, които почти навсякъде учат присъствено. 264 са положителните проби при гимназистите. Най-малко са в прогимназията - 208 в сравнение с предишното тестване, когато болните ученици от V до VII клас бяха 486.

Повишение има при позитивните тестове на учителите и непедагогическите специалисти. Тази седмица с установен коронавирус са 399 преподаватели при изследвани над 24 752. През миналата седмица позитивните бяха 366 при тествани над 27 000 педагози.

Все повече училища в страната минават на онлайн обучение

Непедагогическите специалисти с позитивен тест са 164. През миналата седмица техният брой беше 133.

В МОН продължават да постъпват заповеди от Регионалните здравни инспекции (РЗИ) за преустановяване на присъственото обучение на различни випуски в отделни общини и области. Днес министърът на образованието и науката издаде нареждане за организиране на онлайн занятия до края на седмицата за учениците от V до ХII клас в област Стара Загора. Междувременно министърът подписа заповедта, с която обявява дните от следващата седмица за неучебни. Така на практика следващото тестване в училищата ще бъде в първия ден на втория срок - 7 февруари т.г.