Богоявление София
Богоявление София / БГНЕС
Ще даря парите, които получих, за онкоболни деца. Това каза Александър Лебешковски, който спаси Светия кръст от водите на езерото в столичния квартал „Дружба“. Той е на 20 години, студент в УНСС и вади кръста за втори път, първият е бил през 2016 година, когато е още ученик.
 
Главният секретар на Светия Синод и Мелнишки епископ Герасим отслужи водосвет и хвърли кръста в езерото, което въпреки необичайно топлото за 6 януари време, все пак имаше тънка ледена кора.

Богоявление София
БГНЕС


ГАЛЕРИЯ: Деца поведоха леденото хоро в Калофер

20-годишният Александър, който спаси кръста, каза, че в семейството му имало случаи на близки с онкологични заболявания, затова приел борбата с рака като своя лична кауза, обясни той, след като извади кръста от водите на езерото в „Дружба“:
 
Между 16:00 и 18:00 ч. ще бъда на булевард „Витошка“ пред Мак Доналдс и ще събирам средства за децата, болни от рак. Първото дарение, което правя, е наградата, която получих от кметицата. В моето семейство имах няколко случая на онкоболни, за мен това беше стресиращо, чувствах се слаб. За мен това е лична кауза, защото знам е какво усещането да имаш човек от семейството ти болен“, каза Александър.

Богоявление София
БГНЕС


Осветиха бойните знамена на Богоявление

Той беше поздравен от кмета на София Йорданка Фандъкова, която му връчи и парична награда от 400 лв.:
 
„Да са живи и здрави всички софиянци, всички българи, където и да са! Честит имен ден на всички, които днес празнуват, и най-важното - нека да обичаме града си и да знаем, че този град е наш и успехът на града зависи от всеки един от нас“, посочи Фандъкова.
 
61 смелчаци се включиха в надпреварата за спасяване на кръста от водите на езерото в столичния квартал „Дружба“. Най-възрастен беше 77-годишният Борислав Бранков, който го прави вече 10 години, а най-младият участник беше 19-годишният Денис Георгиев.