/ БГНЕС
Традиционният Богоявленски водосвет на бойните знамена, флаговете и знамената-светини на Българската армия бе отслужен пред паметника на Незнайния воин в София.

Държавният глава Румен Радев прие почетния строй на представителните части на Българската армия и положи венец пред Паметника на Незнайния воин. На ритуала присъстваха министърът на отбраната Красимир Каракачанов и началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев.

"В този пресветъл ден отново чувстваме силата на нашето единство и единомислие", каза патриарх Неофит в словото си при освещаването на бойните знамена и знамената-светини на българската армия. "Прекланяме глави и се молим за вечното спасение в Господа на всички знайни и незнайни герои на родната ни армия, полагали, полагащи и днес живота си за свободата и независимостта на нашия народ, за неговата цялост и за запазването на българската държавност. Прекланяме се пред подвизите им и като се вдъхновяваме от оставения ни от тях пример на героизъм и жертвена любов, полагаме своите усилия стореното от тях да не остава напразно, но делото им да пребъде във вековете", обърна се още Патриарх Неофит.

С традиционно мъжко ледено хоро извадиха кръста от водите на р.Тунджа

Отслужен бе водосвет на знамената-светини на 6-и пехотен Търновски полк, 30-и пехотен Шейновски полк, Двадесет и трети пехотен Шипченски полк, Тринадесети пехотен Рилски полк, Двадесет и пети Драгомански полк, 15-и пехотен Ломски полк, на 24-и пехотен Черноморски полк и щандарт на Първи конен полк, както и на бойните знамена на Националната гвардейска част, Военната академия "Г.С. Раковски", военните формирования 44 510 - София, 22 320 - Божурище, 28 860 - Горна Малина, 42 600 - Мусачево.

За първи път водосвет на знамената е отслужен по времето на цар Симеон I преди битката при Ахелой през 917 г. До падането на България под османско владичество преди всяка битка, която води българската войска, се извършва водосвет.

След Освобождението тази традиция е възстановена от първия военен министър на Княжество България Пьотр Дмитриевич Паренсов и продължава до 1946 г.

След демократичните промени у нас ритуалът Водосвет на бойните знамена и флагове е възстановен през 1993 г. Оттогава, всяка година на 6-ти януари - Богоявление, във всички гарнизони в страната, най-висшият йерарх на Българската православна църква в епархията, след прочитане на молитвата „За успех на народа”, ръси със светена вода за здраве и успехи представителни части на Българската армия и нейните бойни знамена.
БГНЕС