Мним туроператор заблуждава клиенти с договори за евтини екскурзии до Тенерифе. За това сигнализират зрители на NOVA. Според жалбите на потребителите не се дава възможност да се откажат от пътуването, а в някои от случаите екзотичните екскурзии се отлагали многократно. Откриха ли контролните органи нарушения?

Потребителите се привличат по телефона с обещания за екзотични екскурзии до остров, и то на промоционални цени. Вместо това обаче, след подписване на договор и заплащане на част от сумата, оставали с празни ръце, става ясно от жалбите. Според сигналите на потребителите – в много от случаите почивките били отлагани във времето или въобще не се състояли. А до този момент оплакванията до контролните органи през годините вече са десетки. 

Едноседмична почивка за цялото семейство в Тенерифе само за 980 лв. - атрактивната оферта получава Мустафа Мустафа по време на презентация в столичен хотел. Поканата за представянето на промоционалната екскурзия получава преди дни по телефона, след обаждане от непознат номер.

„Обичаме да пътуваме, да виждаме нови дестинации – изобщо не се усъмнихме. Отидохме на място, бяха 4 или 5 семейства общо в един хотел в София. На нас ни дойде доста изгодно и решихме да се възползваме”, разказва той.

За целта Мустафа и семейството му подписват договор на място. Според условията в него цената включва само хотелското настаняване, но не и разходите за самолетни билети, храна и трансфери.

По време на презентацията в столичния хотел всяко от семействата е консултирано от различен служител на фирмата, разказва Мустафа. Пред тях организаторите обяснили, че пътуването до Тенерифе е рекламно. Затова и цената била толкова атрактивна. А целта – на място да се запознаят с условията за членство за подобни ваканции в различни курорти по света.

След като споделят на приятели за предстоящото екзотично пътуване, започват съмненията, че не всичко е наред.

„Те ни казаха, че тази фирма много отдавна действа така. Разровихме се и видяхме доста, че много хора са изгорели, че има жалби, много често сменят адреса на офиса”, разказва Мустафа.

Така семейството решава да се откаже от екскурзията като попълват удостоверението за отказ, което било прикачено към договора. От фирмата обаче им обяснили, че няма причина да им върнат парите. Освен това, вече дължали 400 лв. – разходи за самата презентация, разказва той.
NOVA