Млади перничани се определят като бедни
Млади перничани се определят като бедни / Sofia Photo Agency
Млади перничани определят материалния си статус като незадоволителен. Те се чувстват бедни, защото не са в състояние с получаваните заплати да задоволят основните си потребности и им се налага много внимателно да планират разходите в семействата си. Това е констатацията от социологическо проучване в Перник, обхванало 250 младежи на възраст от 24 до 29 години.

Анкетата е по инициатива на Изследователския център за регионално и глобално развитие - РЕГЛО, който работи по международен проект "Политически мерки за преодоляване на междугенерационното наследяване на социални неравенства". Проектът е субсидиран от Европейската комисия. В него участват Полша, Финландия, Германия, Естония, Литва и др.

Изследванията сочат, че феноменът бедност е наследствен. Младото поколение е по-високо образовано от своите родители. Въпреки това повечето анкетирани перничани определят семейния си статус като по-незадоволителни от този на родителите им, когато са били на възраст до 30 години.

Проучването установява още, че качеството на трудовата заетост не е високо. Голяма част от анкетираните не използват компютри при работата си, от тях не се очаква да вземат важни и самостоятелни служебни решения. Отчетена е висока трудова мобилност и ниска инициативност за придобиване на нови професионални знания и умения за повишаване на квалификацията. Въпреки това хората са оптимисти за бъдещето си.

Необходима е държавна и общинска политика за преодоляване на бедността, според специалисти на РЕГЛО. Сред основните фактори е и училището, което трябва да се превърне в привлекателен център за децата, развивайки дарбите им. Противопоставянето на сивата икономика също ще доведе до намаляване на социалните неравенства, смятат от РЕГЛО.