/ БГНЕС
ГЕРБ питат защо премиерът Кирил Петков не брани позицията на страната ни за Шенген. Този въпрос зададе народният представител от ГЕРБ - СДС Даниел Митов по време на брифинг в Народното събрание.

Митов обяви, че поводът за брифинга е импровизацията на премиера. "Истината е, че България е изпълнила критериите за членство в Шенгенското пространство. Правителствата до момента са бранили тази позиция. Има няколко вече призива и от ЕП, както и решение на ЕК, с които се призовава Съветът на ЕС да вземе решение за включване на България в Шенген. Това е ясно, че е България е изпълнила критериите и няма как всички тези институции ЕП, ЕК и останалите държави-членки на Шенгенското пространство, всичките едновременно да бъдат излъгани, както твърди министър-председателят пред своя холандски колега", заяви още Митов.

Петков: Нямат ни доверие за Шенген, защото доста от нещата, които сме обещавали, са били лъжа

Той изрази надежда премиерът да уведоми своя колега за ръста на контрабандата.

"Надяваме се, че министър-председателят е уведомил за ръста на незаконните мигранти, които преминават през територията на България. Ето това е в месечната информация относно миграционната обстановка в България. От тук може да се проследи тенденцията. Нашите западни партньори виждат и усещат засиления миграционен натиск на мигранти, които минават през територията на България, който беше почти нулев, докато управляваше ГЕРБ", заяви още Митов.
Според него, ако Петков не е уведомил своя колега, значи го е излъгал.

Екатерина Захариева заяви, че е станало тенденция премиерът да отиде в Брюксел и да очерня репутацията на България. "Това не е начинът да изгради доверие с неговите колеги премиери от ЕС или с комисари", каза тя. Депутатът от ГЕРБ заяви, че България досега е имала последователни позиции, защото независимо кой е министър-председател българските граждани очакват да бъдат в ядрото на ЕС.

Според нея казвайки, че България е била изпълнила ангажиментите само на хартия, нарушава интереса на българските граждани.

По-късно евродепутатите от ГЕРБ изпратиха декларация до медиите, гласяща следното: 

"С позицията, че България е изпълнила „номинално” изискванията за членство в Шенгенското пространство, българският министър-председател Кирил Петков предава националния ни интерес, отстояван през годините от всички български евродепутати, независимо от политическите им пристрастия. Ние, евродепутатите от ГЕРБ/ЕНП заявяваме, че направеното изявление нанася тежък удар по авторитета на страната ни. То е не само некомпетентно, но и отрича всичко постигнато до момента. Така премиерът не просто се противопоставя на предшествениците си в управлението, а и на европейските ни партньри, които многократно и недвусмислено призоваваха за незабавното приемане на България в Шенген.

В множество позиции и доклади и на Европейската комисия, и на Европейския парламент ясно и по категоричен начин е заявявано, че България е изпълнила всички критерии, необходими за членството в Шенгенското пространство. Нещо повече - в резултат от предприетите действия и твърдата и последователна позиция, която изразяваме от години, страната ни получи пълен достъп до Шенгенската информационна система. Ние, евродепутатите от ГЕРБ/ЕНП винаги сме смятали, че неприемането ни в Шенген е в полза на тези, които искат да превърнат България и Румъния в буферна зона за мигрантите.

Припомняме, че с огромно мнозинство още през 2018 г. беше одобрен т.нар. доклад „Станишев”, който потвърди волята на евродепутатите за приемането на България в Шенгенското пространство, а последната резолюция на ЕП за незабавното влизане не страната ни в Шенген е гласувана буквално преди няколко месеца – на 8 юли 2021 г. Отбелязваме, че изказването на българския премиер е поредният израз на липсата му на елементарна компетентност по международни и европейски въпроси.

Призоваваме министър-председателя спешно да промени подхода си към европейската и външната политика, защото нивото на разбиране „търсачка в интернет” става опасно за страната".
БГНЕС