Мирослав Боршош
Мирослав Боршош / БГНЕС, архив
Нови обвинения за бившия директор на Националния дворец на културата Мирослав Боршош. След като през юли прокуратурата го обвини за безстопанственост и нецелесъобразно разходване на средства, днес към обвиненията се прибавиха и още две – за умишлена безстопанственост и сключване на неизгодни сделки.

Без обществена поръчка НДК дава 10 млн. лева за сигурността на председателството

Според прокуратурата Боршош не е изхарчил по предназначение около 20% от отпуснатите средства на НДК за българското председателство на ЕС. Отделно от това са сключени редица договори, които са нанесли на НДК вреди за близо 500 хил. лева.

Бившият директор на НДК сключвал неизгодни договори

През юли от държавното обвинение обявиха, че около 1,7 милиона от отпуснатите на НДК 17 млн. лева за българското председателство на ЕС не са отишли по предназначение. След допълнителна съдебно-икономическа експертиза обаче обвинението беше прецизирано. Оказа се, че сумата е нараснала двойно и вече наброява над 3,4 милиона лева, което означава, че около 20% от всички отпуснати средства за НДК не са отишли по предназначение.

Мирослав Боршош отказва да се яви пред депутатите по казуса НДК

Между 2015 и 2017 г. Боршош е сключил договори с адвокатски дружества при положение, че е имал в наличност двама назначени юрисконсулти. Договорите са били за изработване на уеб сайт и технически паспорти при вече съществуващ сайт на НДК и изработени два технически паспорта на сградата. Според прокуратурата щетите от тези договори са за близо 400 хил. лева.

Казусът НДК

В периода ноември 2014 – декември 2015 г. пък Боршош съзнателно е сключил и 15 неизгодни сделки – 6 от тях за PR-обслужване при назначени в НДК 4-ма служители за тази дейност, а останалите 9 – за процесуално представителство пред съдебни органи, без отново да се вземат предвид двамата юрисконсулти. Щетите от тези сделки възлизат на почти 100 хил. лева.

Остава непроменено старото обвинение за безстопанственост – според него Боршош е отправил искане пред Министерския съвет за предоставяне на лек автомобил и още преди да изчака решението сключил договор за отдаване под наем на такъв автомобил за срок от една година.

Мярката за неотклонение на бившия директор на НДК остава „подписка”. Разследването продължава и в хода му е възможно повдигане и на нови обвинения.