Успяхме двойно да намалим инфлацията. За май тя ще бъде със сигурност под 10%. Това е успех на служебното правителство. Оставяме икономиката в много по-добро състояние, отколкото я заварихме. В момента няма икономическа криза. Това каза за NOVA служебният министър на икономиката Никола Стоянов.

"Вижда се, че неувереност при съставянето на редовен кабинет. Познавам трима или четирима от предложените министри, а те са експерти. Предложеният за министър на икономиката Богдан Богданов в момента е част от моя екип, положителен сигнал е, че той е предложен, надявам се да има приемственост", заяви той. И категорично отрече президентът да се е месил в работата му.

По думите му самият той в МИ е заварил угнетени хора, незаконни уволнения, разпокъсаност и стрес. "С Богданов се работи добре. Успяхме по цивилизован начин и с прозрачни конкурси да работим спокойно. Надявам се да продължи тази линия. До момента в комуникацията ни съм забелязал, че държи на същите приоритети - да привлечем инвестициите. Възможно е да се реализира редовно правителство, но докато няма гласуване, си изпълнявам задачите с максимално усърдие", обясни Стоянов. И призова депутатите да приемат Закона за таван на надценките.

Това е една административна мярка, премерен непазарен инструмент. Става дума за 17 продуктови категории с по един артикул. Те ще бъдат с максимална надценка от 10%. Посланието е, че в тези високи цени, да осигурим на хората поне по един продукт на поносими цени от тези продуктови групи. Цената на млякото за месец и половина е спаднало с 12% като суровина.

Според него никой от служебния кабинет не е очаквал управлението им да продължи толкова дълго. "Липсата на предвидимост беше най-трудното в работата ни", посочи министърът. И разкри, че служебният кабинет е смятал да предложи бюджет с дефицит от 3%, но идеята им не са били приети от партиите.

"Затова предложихме бюджет, отразяващ конкретната ситуация. Това беше правилно решение. Сега редовно правителство ще може да заложи своите политики. Не отива на служебно правителство, което е с кратък хоризонт, да прави бюджети", подчерта Стоянов.