Николай Милков
Николай Милков / Георги Димитров
На първо място поставяме организацията на изборите в чужбина. В тези избори ще бъдат ангажирани всички структури в МВнР. Искаме всички български граждани в чужбина да могат да упражнят правото си на глас. Нещата се усложняват постоянно. Ще трябва да бъдат командировани доста повече хора от България, може би над 1000 души, заради промените в Изборния кодекс. Това вероятно би оскъпило изборите.

Николай Милков
Георги Димитров

Това каза служебният министър на външните работи Николай Милков на пресконференция, на която представи своя екип и очерта основните външнополитически приоритети на България в рамките на служебното правителство.

Близо 88 млн. ще струват предсрочните избори на 2 април

План-сметката за изборите е около 8 млн. лв. за организация на изборите в чужбина, съобщи още Милков и допълни, че за миналите избори отделената сума беше около 6 млн. лв. По-високата цена се дължи на различни разходи, свързани с командировките, но също и на увеличението на възнагражденията на служителите на СИК, както и на по-големия брой хора, които ще бъдат командировани за изборите в чужбина.

По отношение на екипа на служебния външен министър няма нищо ново, посочи Милков. 

Външният министър отбеляза, че конструктивното и активно участие в работата на ЕС е сред приоритетите на МВнР. „Ще се стараем да защитим, както и досега българския национален интерес по отношение на икономиката и на жизнения стандарт на българските граждани“, подчерта той.

Николай Милков
Георги Димитров

По отношение на Шенген, министър Милков отбеляза, че през следващата седмица му предстои участие в конференция в Хага.

„Няма връщане на Механизма за сътрудничество и оценка, той е прекратен и не е актуален. Нито за България, нито за Румъния ще се изготвят такива доклади. Тук става дума за доклад, който е по Механизма за върховенството на правото, който се подготвя за всички държави-членки за ЕС“, каза още външният министър.

По отношение на ОИСР, Милков посочи, че представеният първоначален меморандум, вече има и обратна връзка, например в сектор „Околна среда“ и оценките са доста добри и положителни. Той е категоричен, че трябва рязко да подобрим капацитета на диалог с ОИСР. Ако не предприемем стъпки в това отношение, ще констатираме изоставане.

„В момента протичат сложни разговори по отношение на конфликта между Сърбия и Косово“, уточни външният министър.

По отношение на РСМ, той посочи, че много неща се изговориха. „Знаете какво е отношението, което ние взехме относно 4 януари. От бездействие по отношение на репресиите срещу българските граждани и хората с българско самосъзнание, властите в РСМ пристъпиха към действие и се видя какво е това действие. Тук става дума за това, че не можем да не констатираме с дълбоко съжаление, че опитите за надграждане на отношенията с РСМ бяха минирани от властите в РСМ, които не допуснаха отдаването на почит към Гоце Делчев. Ние се постарахме да размразим отношенията“, обясни министър Милков.

Николай Милков
Георги Димитров

Той уточни, че са били поети определени ангажименти, които не са спазени от страна на РСМ. „Първоначално беше позволено трима граждани да се поклонят на гроба на Гоце Делчев, след протест беше разрешено на петима човека. След което спря системата им за пропускане, която не работеше в продължение на четири часа, тя не работеше само в едната посока, което показва цялата инсценировка. Тези, които успяха да влязат, бяха недопуснати до черквата. Никой от тези хора, които пътуваха от София, не успя да се поклони в черквата. За сметка на това бяха арестувани и бити хора“, съобщи още министърът на външните работи.

„Планираме по отношение на консулските въпроси и по отношение също така на правната помощ да направим едни консултации с тях и да изложим нашите претенции“, каза Милков и допълни, че от РСМ не са уведомили България, въпреки че са длъжни по редица конвенции, за задържаните граждани, а страната ни е разбрала от самите граждани, че са задържани.
БГНЕС