Меджидиева: Имам пари за едно кафе
Меджидиева: Имам пари за едно кафе / netinfo
Живея скромно и имам пари за едно кафе. Това каза в предаването „Пропаганда” по Дарик радио Веска Меджидиева. Моята оправдателна присъда е резултат от действията, които аз съм извършила на времето, т.е. аз не съм извършила никакви действия, които са извън закона, каза още Меджидиева.

В началото на седмицата Софийският апелативен съд постанови оправдателна присъда по наказателно дело, образувано срещу Веска Меджидиева. Делото срещу нея бе за източването на Българската земеделска и промишлена банка. Меджидиева беше обвинена, че през периода от 25 октомври 1994 до 15 май 1995 е присвоила 279 млн. стари лева, които тогава са се равнявали на близо 4.5 млн. долара.

Екстрадицията ми беше отхвърлена от южноафриканското правосъдие, а втора екстрадиция по едно и също дело не може да се иска. Според мен в България трябваше да се организира много набързо друго обвинение срещу мен, за да може да се иска нова екстрадиция.

В специално интервю по телефона от Кейптаун в Република Южна Африка, където се намира в момента, тя добави че Българската земеделска и промишлена банка не е била източвана, не е била във фалит и е имала добри финансови резултати. По думите й, цялата история по делото започнала преди години. Това е бил политически ход и няма липсващи пари. Ето какво още каза Меджидиева:

Нещата тръгнаха от политическите амбиции, политически битки на политически мъже.

Кои са те?

Те толкова много ги писаха във вестниците навремето, че сега ако почнем да ги повтаряме след толкова години…Знае се кои бяха, като се започне от Иван Костов, Татарчев и т.н.

Какво работите в момента?

Нищо.

Как се издържате в момента, какво правихте през тези години?

През тези 12 години всеки ден чаках да дойдат да ме арестуват. След като напуснах, ми се наложи да продам голяма част от бизнеса си в България.

А той беше?

Той беше в селското стопанство – мандри, гъбарници и т.н.

Продадохте вашия бизнес?

Част от транспортната фирма също. Ние живеем доста скромно.

Цялото интервю четете ТУК