Специализираната електронна система за проследяване и анализ на лекарствените продукти е несъвършена и се налагат законови промени. Това каза министърът на здравеопазването Асен Меджидиев по време на заседание на парламентарната комисия по здравеопазване.

Това е първото заседание на комисията в рамките на 48-ото Народно събрание. По време на заседанието министър Меджидиев отговаря на актуални въпроси, зададени от представители на всички парламентарни групи.

Системата за проследяване и анализ на лекарствените продукти се поддържа от "Информационно обслужване".

Алексиев: Осигурени са два екипажа за бъдещите въздушни линейки

В законовите текстове е посочено, че ако количествата от определен медикамент достигнат под 65 процента, се забранява реекспортът му, но според мен този процент трябва да е по-висок, защото при достигане на 65 процента в повечето от случаите вече има недостиг, посочи министър Меджидиев. По думите му проверки в складовете са показали, че са налични определени медикаменти, но те не се доставят в аптеките.

Зачестяват опитите за нелегален внос на лекарства от Турция

В понеделник предстои среща между представители на търговците на едро, на Изпълнителната агенция по лекарствата, на Националния съвет по цени и реимбурсиране и др., като се предвиждат такива срещи всеки месец. Ще наблюдаваме какво липсва в аптечната мрежа и кое намалява застрашаващо като количество. Комплексен е факторът за недостиг на лекарства, каза още министър Меджидиев. 

В момента системата наблюдава 60 медикамента, а миналата година са били 340, посочи още той.
БТА