/ БГНЕС
Медицински сестри и лекари се събраха на символичен протест пред оградата на частна столична болница, в подкрепа на дисциплинарно уволнената медицинска сестра Мая Илиева. Те отново поставиха проблема с осемчасовите работни смени в реанимацията, ниските заплати и работата на две места. Обявиха и започналите дейности за създаване на отделна съсловна организация на медицинските сестри. При протестиращите дойде и самата Мая Илиева, която днес е събрала вещите си от бившето си работно място. Подкрепа на място заяви и омбудсманът Мая Манолова.
 
"Ние знаем, че дори да решат да я върнат на работа, тя самата няма да иска. Ние просто искаме да изявим нашата гражданска позиция. Аз като нейна колега и неин приятел, не мога да допусна да си затворя устата и да кажа, че нищо не се е случило", заяви Елена Тонева, която е медицинска сестра в централната реанимация на болницата.

Медицински сестри протестират срещу уволнението на колега (СНИМКИ)

Тя подкрепя действията на уволнената Мая Илиева, които са имали за цел да докажат, че медицинските сестри в реанимацията трябва да работят на 7-часова смяна, вместо на 8-часова. Точно това действие е използвано за нейното уволенение.

"Това, което беше заснела, не е нарушило нито конфиденциалността на пациента, нито на хората на, които го правех - тя просто бе заснела самата манипулация за около пет секунди. Те пуснаха веднага сигнал, всеки човек може да се подхлъзне, в опит да докаже правотата, а ние се борим с това години наред", уточнява Тонева.

В подкрепа на Мая Илиева на протеста беше и Ели Тронова от филиала на болницата в Батак.

"Тя е много ценен кадър и можем да съжаляваме за нея".

Колкото до атмосферата в частната болница след уволнението на Мая Илиева, Елена Тонева каза, че няма репресии, но тя се чувства наблюдавана.

"Опасявам се, че най-малкото ще бъда наблюдавана, и то сериозно. Ще чакат малък акт на подхлъзване", споделя тя.

В понеделник от болницата разпространиха позиция за дисциплинарното уволнение на медицинската сестра, в която се казва, че наложеното наказание е мотивирано от нейни конкретни действия при изпълнение на професионалните й задължения, а поводът за налагането са конкретни факти, за които има доказателства и свидетелски данни. На днешния протест медицинските сестри обявиха, че подготвят създаването на отделна съсловна организация, както и нов голям протест пред Министерския съвет, който ще се проведе на 10 септември.