/ БГНЕС
Медицински сестри и лекари се събраха на символичен протест пред оградата на столичната болница Токуда, в подкрепа на дисциплинарно уволнената медицинска сестра Мая Илиева. Те отново поставиха проблема с осемчасовите работни смени в реанимацията, ниските заплати и работата на две места. Обявиха и започналите дейности за създаване на отделна съсловна организация на медицинските сестри. При протестиращите дойде и самата Мая Илиева, която днес е събрала вещите си от бившето си работно място.

Медицински сестри протестират срещу уволнението на колега (СНИМКИ)
 
„Ние знаем, че те дори да решат да я върнат на работа, тя самата няма да иска да се върне. Ние просто искаме да изявим нашата гражданска позиция. Аз, като неин колега и приятел, не мога да допусна да си затворя устата, ушите и очите и да кажа, че това нещо не се е случило“. Това са думи на Елена Тонева, медицинска сестра в централната реанимация на Токуда. Тя подкрепя действията на уволнената Мая Илиева, които са имали за цел да докажат, че медицинските сестри в реанимацията трябва да работят на 7-часова смяна, вместо на 8-часова. Точно това действие е използвано за уволнението на Илиева.
 
„Мая Илиева беше заснела това. Това, което беше заснела, нито нарушаваше конфиденциалността на пациента, нито на хората, които го правеха. Тя беше снимала единствено самата манипулация за 5 секунди. Те веднага пуснаха сигнал. Това беше подхлъзване. Всеки човек може да се подхлъзне в идеята си да убеди правотата ни, защото ние се борим с това години наред“, допълни тя.

Уволнен е лидерът на протеста на медицинските сестри (ВИДЕО)
 
В подкрепа на Мая Илиева на протеста беше и Ели Тронова от филиала на болницата в Батак:
 
„Тук съм за възстановяването й на работа, тъй като тя е много ценен кадър и болницата може да съжалява за нея, ако не я възстанови“.
 
Колкото до атмосферата в Токуда след уволнението на Мая Илиева, Елена Тонева каза, че няма репресии, но тя се чувства наблюдавана.
 
„Опасявам се, че най-малкото ще бъда наблюдавана и то сериозно. Ще чакат малък акт на подхлъзване. Работата ми е достатъчно отговорна, аз работя в реанимация. Има много ситуации, в които човек може да се подхлъзне“, допълни Тонева.

Юни: Протест на медицински сестри в София
 
Освен че подготвят създаването на отделна съсловна организация, медицинските сестри се готвят и за нов голям протест пред Министерския съвет, който ще се проведе на 10 септември. Исканията са същите, припомни Димитрия Димитрова, координатор на протестите в Пазарджик:
 
„Ние се борим преди всичко да няма търговски дружества, да няма търговия в здравеопазването. Ние се борим за едно по-добро здравеопазване, за да могат пациентите да не се притесняват, че днес е постъпил в болница и няма, например 2000 лева да се оперира и да чака близките му да съберат пари за операция“.
 
Днешният протест беше подкрепен от омбудсмана Мая Манолова. Протестът в подкрепа на Мая Илиева продължава с действия пред сградите на КНСБ и здравното министерство.