Медицинската помощ у нас била разделена на „столица и „провинция
Медицинската помощ у нас била разделена на „столица и „провинция / www.sxc.hu

Медицинската помощ в страната ни е разделена на "столица" и "провинция". Трябва да се търсят начини за по-добро менажиране на болниците и за концентрация на
високоспециализираната медицинска помощ, заяви в интервю за БТА акад. Петя Василева, офталмолог - първият носител на наградата "Лекар на годината", учредена от Българския лекарски съюз през 2003 година.

Високоспециализираната медицинска помощ трябва да е концентрирана, защото е много скъпа и ще става все по-скъпа, добави медикът.

"Не може да се разкриват все нови и нови болници, защото се стига до хипердиагностика. Предлагат се операции на пациенти, които не са нужни, плаща се на лекари, които пращат пациенти за операции", каза акад. Василева.

Жалко е, че лекарите от големите държавни болници трябва да работят на две-три места, отбеляза специалистът. Така не можеш да се грижиш качествено за пациента - оперираш го някъде и после заминаваш за друга болница или в друг град. Това е голям проблем на системата на здравеопазването, заяви акад. Василева.

Основните проблеми са финансовите, които дори ограничават лекарите да пътуват, отбеляза медикът. Според нея лекарят трябва да бъде задоволен материално и трябва да има възможност да пътува, за да може да се обучава непрекъснато. Непрекъснатото обучение все още не е станало задължителна система в България, а имаме лекари, които са на ниво от 80-те и 90-те години, но те нито имат стимул, нито са длъжни да се обучават и да повишават квалификацията си, смята акад. Василева.

Крайно време е да има стандартизация на лечебните заведения по отношение и на обучението, и на подготовката на студентите. Комерсиализацията, клиничните пътеки, които по един и същ начин плащат на най-малките и на най-големите болници, много попречиха на обучението на студентите, коментира акад. Василева. Лекарите, а и преподавателите, са поробени от клиничните пътеки. Това не трябва да продължава, трябва да има различен статут за болниците, в които се обучават бъдещите медици, заяви тя.

В повечето медицински области българският лекар е на европейско, дори на световно ниво, но за съжаление в предоставянето на медицинска помощ страната ни е разделена на "столица" и "провинция", смята акад. Василева.

Лекарите ни са изключително добри и трябва да се направи всичко възможно те да бъдат мотивирани да останат в България, коментира акад. Петя Василева.