Масирана атака е блокирала сайта за записване в детските градини
Масирана атака е блокирала сайта за записване в детските градини / netinfo

Доста добра масирана атака е причината за срива на сайта kg.sofia.bg, смята ръководителят на дирекция „Образование” в Столичната община Камен Йорданов. Ето какво каза още той в предаването „Кой говори” на Дарик радио.

Става въпрос не просто за хакерска атака, става въпрос за доста добре организирана масирана атака към системата. Всъщност се стимулират посещения в системата, която не може да ги поеме. Говорим за много хиляди посещения – над нормалния брой посещения, които се очакват и които са нормални. В момента се работи върху всички възможни варианти, за да бъде намален ефектът от тази атака. Започва по-нормална работа. Изолирани са IP-тата на тези атаки, така че вероятно ще се разполага с конкретна информация точно от къде идва атаката. От един IP адрес се симулират няколко стотин едновременно подавания на молби, което на практика е невъзможно да го направи всеки един човек, който е седнал пред компютър, за да подаде молбата за собственото си дете.

В предаването „Кой говори” Камен Йорданов съобщи още, че все пак броят на успешните регистрации е достигнал близо 6 хиляди, но престои да бъде направен анализ на ситуацията, за да се вземе решение как да се процедира.

Много хора са готови да си търсят правата и по съдебен път, вие готови ли сте да посрещнете подобно предизвикателство?

Ако ситуацията компрометира този начин на записване, ние няма да го приемем, така че никой няма да бъде ощетен от това, че системата не е сработила или че в крайна сметка не е имал възможността да си подаде молбата във времето, в което е бил готов да го направи. Решението ни ще бъде такова, че да бъде в интерес на всички. Тези, които са успели да се регистрират, сигурно ще бъдат вероятно недоволни от това, защото вече са класирани някъде напред, но ние ще се съобразим и със ситуацията, която би ограничила възможността за равнопоставеност, нещо, на което държахме от самото начало, категоричен беше ръководителят на дирекция „Образование” в Столичната община Камен Йорданов.

Чуйте в звуковия файл какво още каза Камен Йорданов