Омбудсманът Мая Манолова
Омбудсманът Мая Манолова / БГНЕС
Манолова представи проектопромени в ГПК за по-добра защита на длъжниците
100795
Манолова представи проектопромени в ГПК за по-добра защита на длъжниците
  • Манолова представи проектопромени в ГПК за по-добра защита на длъжниците
Омбудсманът Мая Манолова представи законопроект за изменение на Гражданско-процесуалния кодекс (ГПК). Предложенията на Манолова предвиждат ограничаване на правомощията на банките и монополните дружества. Изменения в кодекса се налагат заради наказателна процедура спрямо България заради несъответствие с европейското право.
 
Омбудсманът Мая Манолова аргументира предложенията си за законодателни промени с тезата, че действащото законодателство е изцяло в полза на банки, монополни дружества, фирми за събиране на вземания и такива за бързи кредити.

Граждани на протест срещу частните съдебни изпълнители (СНИМКИ)
 
"Този съществуващ режим не дава възможността на съдилищата да правят проверка за съществуването на неравноправни търговски клаузи, както в хипотезите на чл. 410, когато става дума за събиране на вземания на монополни дружества, фирми за бързи кредити, колектори и особено при условията на чл. 417 в първата хипотеза, ако длъжникът поради незнание или друга причина не възрази срещу заповедта на изпълнение, така или иначе неравноправната търговска клауза остава приложима. А по чл. 417 дори длъжникът да възрази за съществуването на неравноправни търговски клаузи или за това, че е платил, или че дългът поради грешка или злоупотреба от страна на банката е некоректно изчислен, на практика няма спиране на принудителното изпълнение".
 
По този начин длъжникът е поставен в неблагоприятна позиция и е лишен от възможността да се защити, обясни Манолова.

Парламентът намали таксите на съдебните изпълнители, длъжници няма да бъдат съдени без да знаят
 
Заради наказателната процедура страната ни трябва да приеме в кратки срокове промени в законодателството, в противен случай ще търпи финансови санкции.
 
Още тази седмица законопроектът на Мая Манолова ще бъде представен на заседание на парламентарната правна комисия.