Майката на отвлечената Данка Панчова в Сомалия: За последно се чухме преди месец
Майката на отвлечената Данка Панчова в Сомалия: За последно се чухме преди месец / БГНЕС

Втори ден няма информация за съдбата на отвлечената българка Данка Панчова, която беше похитена от въоръжени бунтовници от летище в Централна Сомалия. Заедно със сънародничката ни бяха отвлечени двама французи, двама кенийци и един белгиец. Всички те са служители на френската благотворителна организация „Действие срещу глада".

Нападението срещу хуманитарните работници стана на летището край град Духсамареб на 350 километра от столицата на Сомалия Могадишу и близо до границата с Етиопия. Според информацията до този момент сред заложниците няма ранени. Досега похитителите не са установили контакт с никого от официалните власти, за да изяснят естеството на отвличането.

Пред Дарик майката на Данка Панчова – Зорка – съобщи, че последно се е чула с дъщеря си преди месец, като добави, че това е една от многото мисии на дъщеря й в държави като Сомалия.

Ето какво каза пред Дарик Зорка Панчова:

Просто няма какво да ви кажа, все още нищо не се знае. Нито те знаят, нито ние знаем. Нямаме никаква информация.

Вашата дъщеря по каква линия работеше в Сомалия?

Работеше с неправителствената организация. Тя се занимава с изхранване на гладуващи хора и ходят на мисии. Пратена е от организацията във Франция, там работи.

А кога последно ви се обади?

Може би преди месец. Съвсем добре се чувстваше, нищо подозрително не е имало, нито е знаела нещо. За нас е голям шок, голям удар, изненада. Чакаме някой да ни се обади от някъде.

Някой от френската организация обади ли ви се или още не е?

Те са се обадили на една нейна приятелки и братовчедка, защото ние не знаем френски, а няма друг човек от България в тази организация и са казали да ни се обадят, за да ни кажат какво е станало. Това беше вчера следобед-привечер.

Из други африкански държави пътувала ли е дъщеря ви?

Има две мисии в Судан, две е Сомалия, в Бирма, Непал. От доста време рботи все на такива места.