Липсващите гласове, които ни трябват, се надяваме да дойдат от поддръжниците на ИТН в парламента. На нас винаги ни се иска да вярваме, че дори в опозицията – ГЕРБ, ДПС, има достойни хора, които наистина мислят за България, но тъй като това не се е случило досега, се надяваме подкрепата да я намерим от хора в „Има такъв народ”. Това заяви за NOVA министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер.

Според него истинската причина за вота на недоверие е страх от опозицията. 

ГЕРБ, ДПС се чувстваха комфортно 12 години. И сега се уплашиха, че този комфорт ще спре – икономически, правосъден. Те са един воденичен камък за развитието на България. В момента, в който започнахме да се отлепяме от дъното, те казаха: „Стига толкова””, обясни Лорер.

Според него мотивите, с които е бил подаден вотът на недоверие, са несъстоятелни.

„Това стана ясно още в хода на самия дебат в парламента. Растежът е над 4%, износът ни е рекорден, чуждестранните инвестиции са се вдигнали 3 пъти от миналата година”, поясни министърът на иновациите и растежа.

По думите му промяната, която се е случила у нас, наистина е безпрецедентна в много сфери.

Политиката стана прозрачна, общественият дебат е абсолютно открит. Всички инвеститори са изключително доволни от това. Уверявам, че промяната остава тук и никъде не си отива, независимо опитите на опозицията”, допълни Даниел Лорер.

На въпрос как правителството отговаря на критиката, че премиерът се е скрил зад НС по казуса със РСМ, той обясни следното:

„Премиерът и правителството казахме нещо много ясно. Казусът е толкова болезнен за българския народ, че не е правилно малка група от хора да взима това решение. За сметка на това обаче 6 месеца работихме изключително активно, за да поправим щетата в българската дипломация в продължение на години. Тя беше буквално закопана. Никой в Европа не разбираше какво искаме от Северна Македония”.

Той допълни, че от „Продължаваме Промяната” работят и по сценарий за нови избори, и по сценарий за нов кабинет.

„За нас е изключително важно демократичната процедура да бъде изчерпана докрай. Тоест и трите мандата в кабинета да бъдат отработени. С настоящото поведение на опозицията сме в една силна позиция да покажем на българските избиратели кой наистина тежи на българската икономика”, поясни той.

„Мисля, че обществото се убеди, че Петков изведе България в тези 6 месеца в изключителна битка срещу 3 кризи и срещу опозиция, която във всеки един момент се опитваше да делейрира промените, които сме обещали”, каза още Даниел Лорер.

На въпрос дава ли България оръжие на Украйна през Полша, министърът каза следното: „България изнася много оръжия, но нищо от това не отива директно за Украйна. Винаги, когато има военни конфликти по света, продажбите на оръжия се умножават, защото оръжието се върти из цял свят. Най-вероятно част от оръжията отиват за държави, които дават собствените си оръжия на Украйна”.

Целия разговор гледайте във видеото.
NOVA