/ Gulliver/Getty Images
В интерес на всички български пациенти и на нормалното функциониране на системата на здравеопазването е в кратки срокове да бъдат направени необходимите изчисления и разходите за PCR тестове на пациентите, които предстои да бъдат хоспитализирани, да се покриват изцяло или частично от НЗОК или от Министерството на здравеопазването. Това се посочва в позиция на Българския лекарски съюз (БЛС).

От съсловната организация настояват държавата да вземе необходимите мерки и да осигури на лечебните заведения лични предпазни средства и дезинфектанти, за да може при евентуален пик на заразата от COVID-19, сигурността на медиците да бъде осигурена.

Тестването за коронавирус преди пациентът да бъде приет за болнично лечение не трябва да е за негова сметка или за сметка на болницата, категорично е становището на БЛС.

"Твърдението, че изследванията трябва да бъдат за сметка на лечебните заведения е неприемливо. Неприемливо е и пациентите да бъдат натоварвани с неочаквани разходи. За пореден път се прави опит за прехвърляне на финансова тежест от една страна на друга", се допълва още в позицията на съсловната организация.