КЗЛД е въвела електронна регистрация на администраторите на лични данни
КЗЛД е въвела електронна регистрация на администраторите на лични данни / снимкa: Sofia Photo Agency

Комисията за защита на личните данни е въвела електронна регистрация на администраторите на лични данни и заявленията вече могат да се подават през сайта на комисията. Всички данни от 2003 г. досега са въведени в електронния регистър на комисията. Това съобщи председателят на Комисията за защита на личните данни Венета Шопова.

В края на април комисията очаква първата инспекция по Шенгенското споразумение. Дотогава ще бъде подписано споразумение с МВР за събиране и използване на лични данни. Комисията вече е въвела електронно деловодство и електронен формат на заседанията си. Създават се и два центъра – център за информация и контакти, т.нар. call center, и център за обучение и анализ. Създаден е и нов интернет сайт на комисията. Въпреки предписанията на комисията и наложените с наказателни постановления максимални глоби от по 100 000 лв. на два от мобилните оператори – Глобул и Вивател, от жалби на граждани личи, че те продължават да копират лични карти, съобщиха от комисията.

Става въпрос за създаване на регистър с лични данни, какъвто има в МВР, но какъвто мобилните оператори нямат право да правят. Десетина нови случая има и на прехвърляне на граждани в друг осигурителен фонд или сключване на втори трудов договор без тяхното знание. Това обаче трудно се доказва, тъй като прехвърлянето става с посредници, които носят пълномощно от лицата. Нов случай има и на взимане на лични карти в залог от охраната на бизнесцентър.

Комисията обаче не е питана и не е давала становище по наредбата на МВР за следенето на интернет. Ще бъде извършена проверка на всички системи на МВР, в които се съхраняват лични данни за начина на тяхното съхраняване, използване и унищожаване след изтичането на срока за съхранението им. Споразумение за такава проверка е договорено и с ДАНС.

До този момент в комисията не са получени жалби за съставяне на списъци с лични данни от полицията по време на протеста пред Народното събрание. Ако обаче записите с видеокамера на лични карти, направени от полицията, не са унищожени и се съхраняват, това е нарушение и на Закона за защита на личните данни, и на конституцията, коментираха от комисията.