КЗД заседава по искове на родители относно учителската стачка
КЗД заседава по искове на родители относно учителската стачка / netinfo
Нови доказателства по сигнала на родители срещу учителските синдикати към КНСБ и КТ “Подкрепа” ще бъдат разгледани от Комисията за защита от дискриминацията (КЗД) на днешното и трето заседание по казуса.

Сред документите, които ще бъдат разгледани са справка от Българската асоциация на частните училища за броя на преподавателите в частни училища и колко от тях са стачкували, както и справка за това, колко учители са на трудов договор в частно и държавно учебно заведение едновременно и колко от работещите в частни училища учители, са членове на синдикати.

От справките става ясно, че по време на учителските стачки около 320 ученици от общински училища са поискали да се преместят и да се запишат в частни училища. От тях 57 са записани, а останалите са върнати заради липса на свободни места или поради невъзможност на родителите да платят таксите за обучение. В същия период 227 родители на деца от общински детски градини са потърсили услугите на частни детски градини, но само 35 са приети поради ограничения капацитет.

Позицията на Българската асоциация на частните училища е, че е налице дискриминация спрямо децата и техните родители, което ограничава правото им на свободен избор на училище. В началото на тази седмица родителите, подали сигнала в Комисията за защита от дискриминация, и Асоциацията за родителска активност пуснаха електронна подписка за правата на децата и родителите по време на учителските стачки. В нея се настоява да бъде променен Законът за уреждане на колективните трудови спорове и образователните услуги да бъдат включени в кръга на общественозначимите професии, чието упражняване трябва да бъде минимално осигурено по време на стачка.