Кънев: Надявам се, че БСП ще осъзнае своята отговорност
Кънев: Надявам се, че БСП ще осъзнае своята отговорност / снимка: БГНЕС, архив
Радан Кънев след срща с БСП за съдебната реформа
80905
Радан Кънев след срща с БСП за съдебната реформа
Янаки Стоилов след среща с управляващите за съдебната реформа
  • Радан Кънев след срща с БСП за съдебната реформа
  • Янаки Стоилов след среща с управляващите за съдебната реформа

БСП ще реши дали България ще бъде в периферията на ЕС или същински европейски член. Това заяви Радан Кънев от Реформаторския блок, част от управляващото мнозинство по повод неподкрепените от опозицията конституционни промени.

След като вчера предложените конституционни изменения като част от старта на съдебната реформа не минаха в комисията за промени в Конституцията, днес министърът на правосъдието Христо Иванов, заедно с Радан Кънев, разговаря с парламентарната група на БСП лява България.

Радан Кънев обобщи резултатът от срещата. По думите му БСП няма да подкрепи промените, защото ще запази позицията си на опозиционна партия.

„По отношение на конституционните промени като задължителен старт на съдебната реформа, те подкрепят повечето мерки, които биха последвали конституционна промяна, но изглеждат силно ограничени в собствените си политически решения към настоящия момент. Разчитам, че вратата е отворена и че БСП ще осъзнае своята отговорност - че от тях не се очаква да подкрепят акция на мнозинството или правителството, а те са в центъра на това политическо решение. С толкова лоши резултати от последните избори и с най-малката група в историята си, БСП е изправена в положение да извлече исторически дивидент от централната си роля при формиране на конституционно мнозинство", каза Радан Кънев. Той изрази надежда, че от левицата ще обсъдят въпроса отново в рамките на парламентарната си група. По думите му притесненията на столетницата са от чисто политически характер - страхуват се за твърдото си опозиционно позициониране.

Янаки Стоилов от БСП пък обясни, че вниманието трябва да е към законови промени в съдебната система, където има по-голям потенциал, отколкото в предложените изменения в Конституцията.

„Тези промени не са последователни и няма да могат да постигнат целта, която се възлага. Заедно с това ние изразихме готовност, ако се търсят законови решения на част от поставените проблеми, различни управленски действия, то тогава ние сме готови да търсим включително и общи решения", каза Стоилов. По думите му управляващите сами поставят промените в Закона за съдебната власт като последица от промените Конституцията, докато според опозицията трябва да се насочи вниманието от сега към законови промени, които да дадат резултат и смятат, че там дори ще се съдържа по-голям потенциал, отколкото в предложените промени в Конституцията.