"Каквото става в обществото, това ще става и в училище. Ак са ни високи данните в обществото, ако има циркулация навсякъде - в семейството, магазина, метрото, мола - ще го има и в училище. Никой не трябва да си прави илюзията, че училищата, въпреки всички мерки, могат да бъдат остров на благоденствието на фона на заразявания извън него". Това заяви доц. д-р Ангел Кунчев в ефира на „Здравей, България”.

Според държавния здравен инспектор е ясно, че се намалява риска, ако детето цял ден носи маска. Но това е много трудно особено за по-малките. Другият проблем е, че по-трудно ще се налага и контролира.

Онлайн обучение при влошена епидемична обстановка (ВИДЕО)

Опитваме се да предписваме мерки, които ще са изпълними и реалистични, обясни той.

iStock/Getty Images

Съсредоточаването в момента към училищата натоварва обществото с едни нереалистични очаквания. Трябва да е ясно, че случаи там ще има, въпросът е ние да ги сведем.

Конкретиката в мерките идва от плановете, които всяко училище ще направи, защото те са много различни. Има училище с 50 деца, има и с 2500. Няма как да е еднаква организацията. Материалната база също е различна.

Учебната година започва присъствено във всички училища (ВИДЕО)

Ред от нещата като придвижването на учениците, носенето на маски извън класната стая, да не се ползват кабинети, различно време на междучасията, са малки трикове, които допринасят за общата картина, заяви Кунчев.

Той обясни, че при случай на заразено дете, епидемиологът ще прецени кои лица да бъдат изследвани.
NOVA