/ БТА
"През последните няколко дни броят на ваксинираните с първа доза надвишава двойно броя на реимунизациите", каза във Велико Търново главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Според него това означава, че интересът към ваксинациите рязко нараства, налични са и необходимите дози.

"Във Великотърновска област работят 15 имунизационни кабинета, очаква се разкриването и на още един", каза д-р Евгения Недева, директор на Регионалната здравна инспекция.

"Болниците имат проблеми с персонала за справянето с поредната COVID вълна", посочи доц. Ангел Кунчев. Той подчерта, че причина са неяснотите по отношение на методиката за плащане при работа с коронавирус. "Някои от болничните заведения, които са обособили COVID отделения имат и затруднения със снабдяването с кислород и лекарств", посочи той.

Главният държавен инспектор участва в заседанието на областния кризисен щаб, където беше отчетено, че към днешна дата на базата на 14-дневен период заболелите от ковид са 361,7 на 100 хил. души население.

Причините за високата заболеваемост във Великотърновска област и влизането на областта в червената зона са комбинирани - туристите и завърналите се от чужбина граждани, които организират семейни тържества с много гости, посочи доц. Кунчев.

Според него семейните тържества през юли и август са причината и за влизането на Търговище в червената зона, където днес е отчетен най-висок ръст заболели. Проблем е и процентът на младите хора между 30 и 40 години, които постъпват в болниците без здравни осигуровки, със сравнително ниска здравна култура, като част от тях са в състояние, което налага незабавно кислородно лечение, посочи той.

Кунчев коментира данните от постъпилите в болница за лечение хора, преминали през ваксинация. Данните от последните две седмици показват, че около 14-15 процента от общия брой хоспитализирани са имунизирани, процентът имунизирани в интензивните отделения е между 4-5 процента, а смъртните случаи са под три на сто. "Сред тях са хора с имунен дефицит или във високи възрасти с много хронични заболявания", уточни той.

Според него няма гаранции, че Великотърновска област е постигнала пика на заболяемост и случаите ще започнат да намаляват.

Той заяви, че подкрепя мерките на областния кризисен щаб във Велико Търново за ограничаване на масовите мероприятия и засилване на контрола.
Областният управител Георги Гугучков уточни, че осем от десетте общини във Великотърновска област са излезли със становища за забрана на публични събития, очакват се решенията на общините Велико Търново и Лясковец.

Според доц. Кунчев, ако заболяемостта в цялата страна надхвърли 350 души на 100 хиляди население, трябва да бъдат въведени единни ограничителни мерки, предвидени в националния план.

По отношение на ваксинациите, той посочи, че според неговото лично мнение задължителни на този етап те трябва да бъдат за медицинските специалисти и за работещите в социалната сфера.