Преговорите между ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) за споразумение за съвместно управление приключиха за днес, потвърдиха за БТА от пресцентровете на двете формации. Разговорите продължиха цял следобед, след края им нямаше изявления за медиите. Очаква се разговорите да продължат и утре.

От пресцентъра на ГЕРБ съобщиха по-рано, че утре (19 март) преговорите с ПП-ДБ ще бъдат финализирани до 12:00 ч. Кандидатът за министър-председател Мария Габриел ще отиде при президента Румен Радев с окончателното решение, информираха от пресцентъра на партията. По-рано Христо Иванов (ПП-ДБ) уточни, че трябва да успеят да се договорят и се надява на разум и отговорност. 

Кои са спряганите нови имена в кабинета „Габриел“ (СНИМКИ)

БГНЕС

След като днес получи мандата за съставяне на правителство от президента Румен Радев, Мария Габриел (ГЕРБ-СДС) посочи, че с ПП-ДБ нямат различия за реформите и обясни, че те са свързани със съдебната система, борбата с корупцията и регулаторите. Тя допълни, че приоритетите, реформите, и Министерският съвет вървят ръка за ръка.

Министър-председателят в оставка Николай Денков също коментира темата след връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на Мария Габриел и поясни, че вече имат съгласие, че това споразумение ще бъде подписано. Той каза, че  ако трябва ще доуточнят още текстовете и ще могат да погледнат и състава на правителството.

БГНЕС


Политическата ситуация коментира и преподавателят по „Политически комуникации” в Нов български университет проф. д-р Росен Стоянов в „Интервюто в Новините на NOVA”.

Той определи преговорите като дипломатическо изкуство. „Дори да си по-силен, трябва да запазиш достойнството на другия. Дори да си по-силен до степен да го победиш, трябва да му дадеш възможност за безопасен изход, защото иначе той ще се радикализира до степен, в която ще хвърли всичко и ще приключи”, уточни Стоянов.

„Случва се сблъсък на политическия прагматизъм, с желанието на някого да вкара онзи, когото обвинява във всички черни грехове, в практикуване на демокрация и в реформи, които да доведат най-малкото да бъде обвинен същият, който им е нужен днес за подкрепа. Това бих нарекъл политически наивизъм”, заяви професорът.

„Независимо от това, че някой дойде с идеи за промяна, те бяха комуникирани в началото, като отричат всичко старо, като искат да развиват, надграждат и модернизират, като искат да създадат една Бяла книга и да търсят отговорност. Дотук всичко е наред. В момента, в който обаче влезеш във властта, се оказва, че на практика нещата са малко по-различни и сложни и със сигурност невинаги зависещи само от теб”, подчерта той.

„Липсата на опит в сферата на българската политическа среда и претенцията за образование на ниво диплома в бизнес средата, в един момент се оказаха лош съветник”, каза още проф. Стоянов. 

Според него би трябвало преговарящите страни да се съобразят с ответната, защото са равни. „И ако решението е не лидерът да води преговорите, то трябва да го приемат”,
допълни преподавателят по „Политически комуникации”.
 


Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня

Саня Петкова/БТА, nova.bg