Часове преди връчването на първия мандат съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков направи коментар по повод преговорите с колегите им от ГЕРБ-СДС. Според него е неразумно папката с мандата да се върне празна.

Той припомни, че по Конституция колегите им от ГЕРБ имат седем дни и призова: "Тези седем дни да ги използваме да изчистим това споразумение по начин, по който да се чувстват спокойни, че подписват нещо, за което са се съгласили".

"Абсолютно е неразумно и недържавнически да се взриви всичко и да не се използват тези седем дни и днес папката да се върне празна", каза Петков.

ГЕРБ-СДС: Ще върнем празен мандат, ако ПП-ДБ нямат желание да споделят властта

Припомняме, че в неделя вечер на брифинг от ГЕРБ-СДС заявиха, че ако до 12 часа в понеделник ПП-ДБ имат желание да споделят властта, тогава може да говорят. Ако ли не, връщат папката с мандата и правителство с този мандат няма да има.

"Това, което вчера преговорният екип на ГЕРБ ни изненадаха и зарадваха донякъде е, че те си спазиха уговорката, която беше първоначално дадена и това е, че управлението ще бъде за 18 месеца само с ротация на премиерите на 9-ия месец", заяви той.

Той допълни, че тази част са я приели, понеже това е била първоначалната им договорка. "Това, което ни учуди е, че въпреки че този договор, който реално бяхме написали заедно - започнахме го от бял лист хартия - в последния момент те казаха, че се оттеглят от подписването му, като големият аргумент беше че нямало достатъчно време", допълни Петков.

Той посочи, че с преговорния екип на ГЕРБ са имали голяма доза разбирателство и подчерта, че са написали договора заедно. "Те когато се върнаха да обсъждат с колегите си от ГЕРБ, се върнаха с тази нова странна и неразбираема позиция. Това за нас говори, че зад тази рязка промяна в обстоятелствата се крие мнението на Бойко Борисов", коментира Петков.

"След вчерашното предложение от ГЕРБ да си изпълнят уговорката само с ротация на премиерите - всъщност е най-честното, защото тези уговорки е хубаво да се спазват, иначе нямат смисъл. По време на преговорите колегите поискаха различни министерства и ние се съгласихме", заяви той.

Той посочи, че са се съгласи за премиер - Мария Габриел, външен министър - Мария Габриел, иновации - Росен Желязков. "Казахме, че след като покажем, че заедно можем да направим тези реформи сме готови да добалансираме МС до 50 на 50 след 9 месеца, на базата на това, че общественото доверие би трябвало да се покачи за общата ни работа, ако се свършат тези реформи, които 30 години не са се свършвали", посочи Петков.

Той заяви, че от ПП-ДБ очакват колегите им да имат "държавническо поведение и разум", ще вземат папката и ще използват седемте дни, дадени по Конституция да продължат преговорите.

"През цялото време искаме да използваме всяка минута в тези седем дни за допълнително изчистване на проблемните точки по споразумението. Едно нещо обаче не сме готови да направим - да влезем в следващото управление без ясен ангажимент за тези реформи", допълни Петков.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня