Ковачки: Иска ми се проверките да нямат политически привкус
Ковачки: Иска ми се проверките да нямат политически привкус / Sofia Photo Agency
Минал съм през всички кръгове на ада, през които може да мине всеки бизнесмен в България, а срещата с институции от типа на следствие и прокуратура е може би един катарзис, който трябва да премина и от който ще изляза по-силен. Иска ми се с това да бъде създаден позитивен образ на България, че няма защитени хора. Това сподели в предаването „Пропаганда” на Дарик радио бизнесменът Христо Ковачки. "При всички случаи, това което се случва с мен, има някаква логика", категоричен бе той, но посочи, че му се иска проблемите, които има, да нямат политически привкус.

„Това, че под някаква гражданска форма подкрепям политическо движение, не означава, че участвам в политиката, защото под участие в политиката разбирам да си в парламента, да имаш реални лостове за участие във властта. Искам логика и морал в политиката, всичко останало са измислени истории. Никога не съм управлявал ЛИДЕР, нито искам да го правя, просто на тази партия съм давал морална подкрепа и съм помагал като експерт”, каза Ковачки в отговор на въпрос дали проверките нямат връзка с движение ЛИДЕР, което преди седмица се обедини с ВМРО и част от БЗНС в политическа формация НАПРЕД.

„На 100% може да се каже, че съм кредитен милионер - имам кредити в няколко банки, които обслужвам редовно и те са на стойност стотици милиони левове. Явно са търсили документи, искали са да научат повече неща за нас и затова са били проверките. Ако съм искал да си купя правосъдие, съм щял да го направя преди това, а не да си навличам тези проблеми”, коментира още новината от седмицата за обвинението в данъчни измами, повдигнато от прокуратурата.

"Бизнесът е професионално занятие, а не политическо занятие", каза Христо Ковачки и заяви, че никога не се е чувствал олигарх. По думите му олигарх е човек, получавал пари с куфари, давани са му безплатно големи икономически субекти, има яхти, самолети. „Аз правя целия си бизнес с кредити и не се смятам за олигарх”, каза Ковачки.

Бизнесменът изрази съмнение, че полицията продължава да работи по убийството на 41-годишния Борислав Георгиев, изпълнителен директор на фирма "Атоменергоремонт", като едноличен собственик на дружеството е "Българска енергийна компания", притежание на Христо Ковачки. Георгиев беше застрелян на 6 април в столичния квартал "Люлин". „Нямаме информация, смятам че нищо не става и не се работи. Ние смятаме, че ударът е дошъл от България, но когато имаме повече яснота и доказателства за това, тогава ще оповестим подробности”, категоричен беше Ковачки.