Комисия в НС прие здравните вноски да отиват за лечение
Комисия в НС прие здравните вноски да отиват за лечение / снимка: sxc.hu
Комисия в НС прие здравните вноски да отиват за лечение
32886
Комисия в НС прие здравните вноски да отиват за лечение
  • Комисия в НС прие здравните вноски да отиват за лечение

Здравните вноски, които държавата плаща за пенсионери и деца, както и тези от всички работещи, да отиват за лечение. Тази промяна в Закона за здравното осигуряване гласуваха народните представители от парламентарната здравна комисия. Целта на промяната в закона, предложена от сините депутати Мартин Димитров и Ваньо Шарков, е да се гарантира, че средствата от здравни вноски няма да бъдат използвани извън системата на здравеопазването.

Депутатът от ГЕРБ д-р Пламен Цеков заяви, че голяма част от здравните вноски не достигат до пациента и това се случва от години. По време на обсъждането на промяната в Закона за здравното осигуряване в залата присъстваха здравният министър Анна-Мария Борисова и шефът на здравната каса д-р Нели Нешева.

Проф. Борисова подкрепи предложението, а д-р Нешева поиска да се запише, че разходите трябва да са съобразени с бюджета на здравната каса.

Другото предложение на Синята коалиция - всеки човек изрично да записва в здравната си книжка съгласие за донорство - не беше подкрепено от депутатите.

На заседанието присъстваха и директори на онкологичните и белодробните диспансери. Те изразиха недоволството си от преструктурирането на тези звена, като заявиха, че с промяната на финансирането им ще се влоши качеството на лечение на пациентите.

От министерството са препоръчали на онкодиспансерите в Пловдив и Благоевград и на раковата болница в София да съкратят леглата си, съобщи Теодора Захариева от Български пациентски форум. В своя защита здравният министър коментира, че не знае за подобни препоръки и добави, че парите за здраве са достатъчни, но се разхищават.