Комисар Рединг призова ГЕРБ и БСП да седнат на една маса и да загърбят кавгите
Комисар Рединг призова ГЕРБ и БСП да седнат на една маса и да загърбят кавгите / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Комисар Рединг призова ГЕРБ и БСП да седнат на една маса и да загърбят кавгите
65572
Комисар Рединг призова ГЕРБ и БСП да седнат на една маса и да загърбят кавгите
  • Комисар Рединг призова ГЕРБ и БСП да седнат на една маса и да загърбят кавгите

Зам.-председателят на Европейската комисия Вивиан Рединг обеща да бъде оказан натиск върху правителството за борба с корупцията. Заедно с президента Росен Плевнелиев тя се срещна с представители на граждански организации и протестиращи, за да обсъдят ситуацията в страната.

Рединг съобщи още, че е казала на ГЕРБ и БСП да загърбят политическите кавги, да седнат на една маса и да се разберат. Еврокомисарката призна, че откакто е в България хората, които среща, й говорят само за корупция, олигархия, липса на справедливост и отчаяние.

В началото на срещата думата взе държавният глава Росен Плевнелиев, за да призове хората да кажат всичко, което мислят, защото има кой да ги чуе. И направи кратка равносметка на ситуацията в страната в момента.

„А България през нейните 22 години на дълбока трансформация много често си задаваше въпроси: Дали Радка Пиратка не измести „Върви, народе възродени" и вие виждате един възроден народ, който излезе и каза: „Не, ние искаме обратно своята държава!", заяви Плевнелиев.

Хората на улицата са й казали, че искат гласът им да се чува, коментира еврокомисарката Вивиан Рединг и затова призова присъстващите: „Искам да ви чуя!"

Време е, когато една държава има проблеми, които трябва спешно да бъдат решени, политическите партии да загърбят кавгите си и да изпълнят задълженията си, вменени от избирателите

- Вивиан Рединг

Така по време на дискусията на Рединг й беше обяснено, че страната се управлява от мафия, всички сектори са корумпирани, олигархията е превзела високите етажи на властта и призиви Европейската комисия да контролира властта в страната. Стигна се дотам да й бъде поискано извинение.

„Извинявайте, че по някакъв начин доста хора привиждат във Вас, в ЕС или в друга институция, поредния месия, който може да ни спаси", каза един от присъстващите на срещата.

От своя страна зам.-председателят на Европейката комисия беше категорична, че демокрацията не може да вирее в условията на корупция и обеща да окажат натиск върху правителството да се бори с корупцията.

„Време е, когато една държава има проблеми, които трябва спешно да бъдат решени, политическите партии да загърбят кавгите си и да изпълнят задълженията си, вменени от избирателите", заяви Рединг.

По време на срещата бяха направени няколко гласувания с присъстващите. От тях стана ясно, че 68% не вярват, че гласът им се чува в Европа, а 65% смятат, че Европа означава солидарност.

Междувременно, докато течеше дискусията, пред сградата протестиращи отново настояха за оставка на кабинета.

Мненията на гражданите ще улеснят Европейската комисия при изготвянето на плановете за бъдещи реформи на Европейския съюз и предстоящи промени на договорите, както и при бъдещи законодателни инициативи. Една от основните цели на диалозите е и подготовката на изборите за Европейски парламент през 2014 г.

Комисар Рединг призова ГЕРБ и БСП да седнат на една маса и да загърбят кавгите
netinfo