/ iStock/Getty Images
78% от младите българи искат да имат дете в следващите пет години. Това показват данните от проучване, извършено от агенция за онлайн маркетингови проучвания JTN и Bulgaria Wants You. 

Проучването е проведено сред 500 мъже и жени на възраст 18-35 години, балансирани, спрямо национална представителна извадка по пол, възраст, местожителство и размер на населеното място и е осъществено със средства на агенция JTN. Теренната работа е била през май 2023 г., със собствен онлайн потребителски панел JTN Panel, по методологията CAWI (Computer Assisted Web Interviewing). Всички събрани данни са верифицирани с технологично-аналитичния метод Field Detective, собствена разработка на JTN и водеща система в сферата на CAWI проучванията.

Като основни фактори за решение да станат родители посочват фактори като доверие в човека до тях (45%) и стабилност на доходите (46%). В личен план финансовите въпроси са много под нематериалните измерители на щастие – 65% определят като най-важен фактор обичан човек до себе си, 47% поставят родителството на първо място, здравето е най-голям приоритет за 46%, а финансовата стабилност е най-важна за 35% от анкетираните.

От участниците в проучването 92 % виждат следващите си пет години в България. Много от тези хора имат близки, заемащи различни позиции в България и в чужбина, и виждат какво е постижимо за българи в чужбина и за българи в България. В днешно време немалко работодатели предлагат различни варианти за живот в друга държава, работа от различни държави в различен момент. Оттам идва и все по-осъзнатата борба за лично утвърждаване чрез по-добро образование, повече работа и активно развиване на кариерата.

Запитаните до 35-годишна възраст са много по-склонни да разчитат на собствени сили – 79 % казват, че сами носят отговорност за успешното си развитие в кариерата, а 51 % посочват, че са готови да жертват от личното си време за професионалната си реализация. Две трети от анкетираните не смятат, че образованието гарантира намиране на добра работа в България.

От данните става ясно, че запитаните са много по-наясно с целите си за близките пет години и са готови да вложат повече от 40 часа седмично в работа, за да ги постигнат. Знаят какво очакват от работодателите си и ценят труда си – месечна заплата от 1000 лв. определят като твърде ниска, за да започнат работа, а като желано възнаграждение в близката една година посочват малко над 4000 лв. след облагане с данъци. Прави впечатление, че очакванията на жените по отношение на заплащането са между 14 % и 36 % по-малки от тези на мъжете.       

Адекватната заплата е посочена като най-важен фактор за комфорт на работното място от 68 % от анкетираните. След това идват приятната и приятелска работна среда (45%), добър баланс работа – личен живот (43%) и гъвкаво работно време (41%). Всеки втори от анкетираните твърди, че би се завърнал да живее в родния си край, ако му бъде предложено адекватно работно място. От всички запитани 43 на сто планират да стартират собствена компания, защото смятат, че е по-перспективно от това да са служители, а 26% твърдят, че предпочитат да са инфлуенсъри пред работа на заплата.

От участниците в запитването 70 на сто очакват работодателите и държавата да се разберат за работещи начини за постигане на адекватно заплащане. Общо 85% не чувстват, че могат да разчитат на държавата за сигурност при загуба на трудоспособност или за пенсия.

Най-сериозните очаквания към държавата са за постигане на икономически растеж и добро качество на живот в страната. Хората под 35-годишна възраст са видимо по-готови да поемат лично отговорност и да се нагърбват със задачи извън тясно личния си интерес.
Десислава Пеева, БТА