Спасиха преждевременно родено бебе в седмия месец. Това стана благодарение на специална неонатална линейка, закупена от инициативата "Капачки за бъдеще", разказва БНТ.

Спасиха бебе с тегло 1200 грама благодарение на инициативата "Капачки за бъдеще"

Бебето се е родило по пътя между Розино и Карлово, и е успешно транспортирано до болницата в Пловдив. Преди два дни в болницата в Карлово получават сигнал, че жена ражда в дома си, в седмия месец. Раждането е напреднало и се налага бебето да се изроди в линейката от медици. При постъпването му в Карловската болницата е сложено в кувьоз, който е закупен за отделението от дарени пластмасови капачки. Но се оказва, че трябва да бъде спешно транспортирано до болницата в Пловдив.

"Детето се роди в линейката. Свалихме си го долу, имаше малко дихателни проблеми, имаме си кувьоз, който е подарен. Налага се лечение при всички случаи, налага се транспортиране със специални условия, каквито са налични в тази линейка, заедно с апарат за дишане", съобщи д-р Дориана Маринова, неонатолог в МБАЛ''д-р Киро Попов''.

Варна получи първата си детска линейка

След приема на бебето то е стабилизирано, за да бъде транспортирано с неонаталната линейка към Пловдив, където новороденото е прието в болница „Св. Георги“. Там специалистите неонатолози започват грижи за него. От инициативата "Капачки за бъдеще" очакват съвсем скоро петата детска линейка да стане факт, за да спасява още животи.
БНТ