Спасиха бебе с тегло 1200 грама с купена с пари от дарени 600 тона капачки неонатална линейка. Новороденото момиченце, което е било в тежко състояние, е транспортирано от Кърджали в Пловдив. Настанено е в университетската болница „Свети Георги“, където лекарите все още се борят да стабилизират състоянието му, съобщи NOVA.

Според Цвятко Луджев, който е парамедик от ЦСМП-Пловдив, преди няколко дни е получен сигнал за недоносено родено дете в Кърджали.

"При първия опит да го транспортираме до Пловдив се обадиха по средата на пътя, че е възникнало усложнение. След няколко дни бебето беше стабилизирано и го транспортирахме.

Специалист изцяло се грижеше за детето, а аз настройвах апаратурата, за да е комфортно за бебето в кувьоза", обясни той.

По думите му транспортирането продължава около час. "Монитор следеше жизнените показатели. Шофьорът бързо ни транспортира до УМБАЛ "Св. Георги".

Състоянието на бебето е стабилно, няма риск за живота му. До момента детската линейка е спасила 45 живота. Тя е на разположение 24 часа, изпраща се по сигнал сигнал на неонатолози. В момента има 4 такива линейки у нас, а тече и процедура за пета. В големите областни градове би било хубаво да има поне по една такава линейка", смята парамедикът. 

Повече вижте във видеото.