Коледа отключва депресиите, но те не си отиват сами с края на празниците
Коледа отключва депресиите, но те не си отиват сами с края на празниците / снимка: DarikNews.bg
Коледа отключва депресиите, но те не си отиват сами с края на празниците
68976
Коледа отключва депресиите, но те не си отиват сами с края на празниците
  • Коледа отключва депресиите, но те не си отиват сами с края на празниците

Въпреки дългото очакване на Коледа и Нова година и еуфорията покрай подготовката за тях, предстоящите празници крият опасност, защото отключват депресии и силна тревожност, предупреждават специалистите.

В интервю за Дарик психотерапевтът д-р Димитър Тенчев обясни склонността към депресии точно в дните около Коледа с факта, че в края на годината човек обикновено прави равносметка и осъзнава, че не е осъществил планираните промени в живота си.

„Можем да го свържем с края на календарната година. След миналите новогодишни празници отново рутината ни е подела в обезличаващата си сива матрица и ние отново сме пропилели една година от живота си. Неминуемо - съзнателно или не, започваме да го усещаме към края на годината. Коренът на тревожността е неудовлетворението. Работа, която не харесваме, от връзка, която не харесваме, от среда, която вече не ни е присъща и не ни пасва. Води до едно себепотискане и ние намираме различни форми на бягство от тази тревожност. Това може да е свръхзаетост, правене на кариера. Опитваме се да не видим вакуума и празнотата, която ни изпълва. Изведнъж на Коледа ние оставяме сами със себе си и тогава равносметката е, че добрите пожелания, които сме имали, добрите намерения за промяна отново са останали в предишната година. Обхваща ни страх, че това ще се повтаря до безкрай. Това е достатъчен признак за тревожност и депресия", обясни д-р Тенчев.

Освен това масовата мания за купуване на подаръци провокира също реактивна депресия, защото мнозина са онези, които не могат да си позволят това, което искат децата или близките им: „Ако не направим промени, аз не мисля, че отминава. Тя отново се заключва, ако продължим да бягаме от себе си. Тази масова мания да се купуват подаръци на всеки, за всичко ни вкарва в поредната реактивна депресия, защото част от хората, първо, не могат да си позволят това, което искат децата им или близките им".

Започнахме да приемаме тревожността като нещо нормално, което потискаме с хапче, с много работа или с алкохол, но тя се трупа и накрая избива, предупреди специалистът.

„Коледата би трябвало да е духовен празник, ориентиран не само към семейството, но и към храма вътре в нас. Изведнъж този празник заприличва на поредния маскен парад, в който всеки е нещо друго, но не и себе си", добави още д-р Димитър Тенчев.